Appelsin Muffins med Tranebær + Glutenfri "Alt-Mulig" MelblandingMuffins er ganske så populare her i huset og en av de enkleste bakevarer som finnes. De egner seg fint til frysing og er også veldig praktiske å ha med på tur eller oppi matpakken. Man trenger slettes ikke å bruke en pose med ferdig muffinsmiks som bare består av raffinert mel, stivelse, sukker og dårlig fett - ÆSJ!

Når du baker selv så har du selvfølgleig mer kontroll over både sunnhetsgrad og smak. Jeg bruker mye mindre søtning enn det som står i de fleste muffins oppskriftene, og får aldri noe klaging over det. Bruker man i tillegg næringsrike meltyper og ekte ingredienser så blir det mye god smak uten masse sukker eller raffinert tull. Til kaker og muffins bruker jeg en glutenfri "alt-mulig" blanding som jeg lager selv av naturlige glutenfrie meltyper. Blander du selv så kan du bruke de meltypene du tåler og liker best. Ellers så synes jeg at både Jyttemel original eller Bob's Red Mill  er greie alternativer som heller ikke inneholder hvetestivelse.


Appelsin Muffins med Tranebær 

Når man først har en bra basisoppskrift så gjelder det bare å bruke litt fantasi når det gjelder smak og godbiter å ha oppi. Denne gangen valgte jeg appelsin og tranebær men bare bytte ut med det du har eller liker best - bær, tørket frukt, sjokoladebiter, osv. Deilig!


3,5 dl hjemmelaget glutenfri melblanding (se nedenfor) eller 3 dl Jyttemel original
2 ts glutenfri bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts havsalt
0,6 dl palmesukker

2 økologiske egg
2,5 dl kefir, yoghurt naturell eller nøttemelk
1/2 ts ekte vanilje ekstrakt
60g smeltet smør eller kokosolje


1-2 ts revet skall av økologisk appelsin
ca 0,6 dl tørket tranebær


Still ovnen på 180 grader og smør muffinsformen med kokosolje eller kle med papirformer.


Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. 


Smelt smøret eller kokosoljen og tilsett revet appelsinskall. Pisk dette sammen med eggene, kefir/yoghurt/nøttemelk, og vanilje.


Hell opp i bollen med de tørre ingriedensene og bland alt godt sammen. Tilsett tørket tranebær til slutt.


Ha oppi muffinsformer og stek i ca 20 minutter eller til de er litt gyldne på toppen.  


Glutenfri "Alt-Mulig" Melblanding


Det finnes mange ulike glutenfrie melblandinger på markedet. Dessverre inneholder mange av disse sukker og andre tilsetningsstoffer, og er ofte basert på hvetestivelse som gir lite næring og inneholder faktisk små mengder med gluten. Heldigvis finnes det mange meltyper som er naturlig glutenfrie og næringsrike. Du kan enkelt lage din egen blanding som er skreddersydd til din smak og/eller toleranse. 

Her er formelen jeg bruker:

Velg fritt fra denne listen - 700g totalt 


Amarantmel
Rismel (fullkorn)
Mandelmel

Bøkhvetemel
Maismel*
Hirsemel 
Havremel (kun sertifisert glutenfri)
Quinoamel
Sorghum
TeffmelSå tilsetter du 300g totalt fra denne listen

Arrowroot
Maisenna
Potetstivelse
Tapiocamel
Hvit rismel


*jeg er nøye med å velge maismel som er merket glutenfri - mais er nemlig ofte bearbeidet og/eller transportert sammen med glutenholdige kornslag.


Til denne blandingen brukte jeg 175g hver av hirsemel, sorghum, quinoamel og maismel pluss 100g hver av arrowroot, hvit rismel og tapioca.
Etiketter: , ,