Fra Kjøkkenhagen: Sereptasennep!


Sereptasennep er kanskje ikke den mest berømte grønn bladgrønnsak her i Norge, men absolutt verdt å prøve! "Mustard greens" som de heter på engelsk er de spiselige bladene av senneps-planten (Brassica juneca). Sereptasennep er utrolig næringsrik og smaker rett og slett som sterk sennep - spicy!!

Disse bladene ser ut som salat men er egentlig i Brassica familien sammen med grønnkål, broccoli, blomkål og rosenkål. Som alle andre i denne familien inneholder sereptasennep store mengder svovel og andre fytokjemikaler som støtter leverens evne til å produsere avgiftningsenzymer. Den er en supergrønnsak og en bra kilde til kalsium, vitamin K , vitamin A, karotenoider og folsyre.

Smaken er mindre bitter enn grønnkål (minner litt om ruccola) og blir sterkere når temperaturen stiger. Jeg liker best å spise sereptasennep rå blandet med f.eks. fersk spinat eller andre mildere salattyper. Den kan også spises varm ved å sauté bladene i olivenolje med litt hvitløk, sitronsaft og havsalt eller tamari soyasaus - nam! Masse fine oppskrifter finner du også på nettet hvis du googler mustard greens :-)
Sereptasennep liker seg best i litt kjøligere strøk og stortrives her i Trøndelag. Frøene kan såes på tidlig vår eller litt utpå sommeren. Planten er nokså hardfør og klarer seg fint helt frem til den første frosten.
Frøene fra sereptasennepsblomsten brukes til å lage sennep!
Hva dyrker du i år?