Omega MandelsmørJeg elsker nøttesmør og har en eller annen variant i kjøleskapet hele tiden. Som de fleste amerikanere har jeg vokst opp med peanut butter and jelly sandwiches - verdens beste kosemat! Heldigvis er god økologisk peanøttsmør også lett å finne i Norge - det elsker nemlig alle i dette huset. Men det finnes jo mye annet enn peanøttsmør. Mange nøtter og frø kan også gjøres om til noe smørbart og deilig! Mandelsmør finnes hos de aller fleste helsekostbutikker men koster litt mer enn jeg er villig til å betale. Jeg kjøper heller mandler på løsvekt og lager selv. Det eneste man trenger er en foodprosessor og litt tålmodighet :-) Vips! 

Mandler inneholder sunne enumettete fettsyrer - de samme som finnes i oliven olje. De er også en kjempebra kilde til den hjertevennlige E-vitamin samt magnesium, mangan, kobber og fosfor som vi trenger til sterk benbyggning.

Nøtter skal alltid ristes ved en nokså lav temperatur for å beskytte fettsyerene og hindre nedbrytingen som fører til oksidering. Ferdigristet mandler er ofte utsatt for høyere temperaturer som skader disse omfintlige fettsyrene og resulterer i danningen av frie radikaler. I denne nøttesmøret er det også malte linfrø som bidrar med ekstra omega-3 fettsyrer. 
Omega Mandelsmør

7-8 dl rå mandler
0,8 dl linfrø
klype havsalt eller himalayasalt
1 ts ekte vanilje 
1-2 ts kanel (kan sløyfes men gir litt ekstra smak)

Still ovnen på 75 grader og kle en langpanne med bakepapir. Spre mandler utover panna og rist i ca 20 minutter. Rør om og rist videre i 20 minutter til. La mandlene avkjøl. 

Linfrø males i en kaffekvern eller en blender (jeg kjøpte en veldig god og kraftig kaffekvern på Jula til ca 150 kr og bruker den til å male alle slags nøtter og frø)Ha alle ingrediensene oppi foodprosessoren og kjør til den blir smidig og glatt. Dette tar ca 10-15 minutter og må stoppes ganske ofte for å skrapes ned. 


Det tar gjerne litt tid før nøttene blir varm og ojlen slippes ut - ikke gi opp! På dette stadiet ble maskinen min litt for varm og lei og måtte ta seg en liten pause.

Jeg tilsetter ofte et par spiseskjeer kokosolje hvis smøret er for stivt og mandlene ikke bryter seg ned.

 Mandelsmøret oppbevares kjølig i et lutfttett glass. Kan brukes som pålegg på brødskivet, dipp med frukt, i småkaker eller spises med skje rett fra glasset - nam!
Etiketter: , ,