
Disse kjeksene er et litt sunnere og mer allergivennlig
alternativ til den klassiske amerikanske "peanut butter cookie". I solsikkekjeks bytter jeg bare ut peanøttsmør med solsikkesmør slik at de får en litt annen smak og er frie for nøtter. Solsikkesmør kan kjøpes her eller du kan lage det selv (oppskriften kommer snart!) Jeg bruker også bokhvetemel som er utmerket i glutenfrie kjeks og gjør at deigen holder seg godt sammen. Kjeksene blir faste og mindre smulete. Her kan du også bytte ut egget med 1 ss malte linfrø pisket sammen med 3 ss varmt vann - helt supert eggerstatning som kan brukes til mange typer bakevarer!
Kjeksene passer fint for alle med egg- eller nøtteallergier eller for yngere barn som ikke har begynt å spise nøtter. Jeg liker å bake solsikkekjeks når det er fest på skolen - der er det nemlig ikke lov med nøtter, og dessuten har flere i
klassen til min sønn ulike matintoleranser. Jeg synes det er kjekt når
goodies kan spises av alle!
Solsikkekjeks
1,7 dl bokhvetemel (dette kan kjøpes ferdig men jeg lager det kjapt ved å male hel bokhvete i kaffekvernet)
3 ss arrowroot pulver
1/4 ts natron
1/4 ts havsalt
2 ts kanel
1 økologisk egg eller 1ss malte linfrø pisket sammen med 3ss
varmt vann
1 ts ekte vanilje ekstrakt
2 1/2 ss smeltet smør eller kokosolje
3 ss lønnesirup eller honning (flytende eller litt smeltet)
Still ovnen på 190 grader.
Bland sammen alt det tørre i en
bakebolle. I en annen bolle pisk sammen egg, sunbutter,
vanilje, smeltet smør/olje og sirup eller honning.
Bland godt sammen med de tørre
ingrediensene (jeg brukte bare hendene for å elte deigen til den ble jevn og
glatt)
Rull til små kuler med hendene –
ca valnøttstørrelse. Legg på et stekebrett kledd med bakepapir og trykk litt
ned. Dypp en gaffel i litt arrowroot og lage kryss oppå kjeksene.
Stekes i 10-12 minutter – alt
etter hvor myk eller sprø du liker de
Jeg fikk 20 kjeks fra denne deigen og de ble spist opp langt før de kom på party :-)
Tilpassing for PKU
115g smør
50g kokosolje
60 ml vann
220g Loprofin bakemiks
1,5 ts bakepulver
¼ ts havsalt
1-2 ts kanel (kan sløyfes - datteren min likte de best uten)
Smør og kokosolje smeltes sammen i et vannbad og deretter blandes godt med sunbutter, palmesukker, puddingmiks og vann.
Bland alt det tørre i en større bolle og tilsett de våte ingrediensene. Bland godt sammen - gjerne med hendene.
Rull til små kuler med hendene – ca valnøttstørrelse. Legg på et stekebrett kledd med bakepapir og trykk litt ned. Dypp en gaffel i litt arrowroot og lage kryss oppå kjeksene.
Stekes i 12 minutter ved 200 grader
Vil du ha kjeks med mindre
protein så reduserer du sunbutter til 17g og øk smør eller olje med 1 ss.
Hele oppskriften gir 393mg fenylalanin
Etiketter: glutenfri, melkefri, nøttefri, raffinert sukkerfri, tilpassing for PKU