Liker du lever? Bare så det er sagt, her snakker jeg IKKE om leverposteien de fleste har på brødskivet som er tilsatt masse unødvendig tull (sukker, hvetestivelse, hodekjøtt, konserveringsmidler, osv.) Noen er riktignok skeptisk til lever fordi den spiller en stor rolle i kroppen med bl.a. å fjerne toksiner fra blodet. Det er nemlig derfor det er viktig å velge lever fra friske dyr som har beitet fritt - helst økologisk eller vilt.
Det er ingen tvil om at lever kan være litt vanskelig å få ned - både for barn og for voksne. Jeg kan ikke si at jeg er spesielt glad i lever, men er likevel en kjempestor fan. Næringsmessig er lever en superhelt og en kjempebra kilde til kobber, sink, jern, B vitaminer, A vitamin, D vitamin og aminosyrer samt viktige antioksidanter som støtter din egen lever i sitt avgiftningsarbeid.
Heldigvis for vi som ikke jubler over en tallerken med stekt lever, er den veldig enkel å gjemme. Blandet med kjøttdeig, løk, og litt krydder er leveren nesten ikke merkbar, og hever måltidets næringsverdi betraktelig. Disse kjøttbollene inneholder også spinat men dette kan sløyfes dersom noen synes det blir for grønt :)
I disse kjøttbollene brukte jeg elghakk og lammelever fra en kopplam vi slaktet i fjor, men du kan godt bruke lever fra f.eks. økologisk kylling eller storfe.
Ovnstekt kjøttboller med lever og spinat
60-80 g lever
100g hakket frisk spinat (frossen går også fint men den må tines og vannet bør skvises ut)
ca 1 dl mandelmel (jeg maler dette selv i en kaffekvern)
1/2 ts uraffinert havsalt eller himalaya salt
1 ts tørket basilikum
1 fedd hvitløk, presset (eller litt hvitløkspulver)
ca 0,5 dl finhakket rødløk
2 økologiske egg
Slik gjør du:
Ha leveren oppi en kjøkkenmaskin og kjør i noen sekunder til den blir til en flytende masse.
Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt - bruk gjerne hendene for å få alt jevnt fordelt.
Da bruker jeg en iskrem skje til å lage fine kuler og legger de oppi en stor glass bakeform. Stekes i ovnen ved 200 grader i 20 minutter.
Veldig godt drysset med litt smeltet smør og/eller sitronmelisse pesto. Nam!
Vi tar gjerne litt lever, vi også
Fantastisk Sally, kan vi ha denne oppskriften med i rolls roysen vår? Vel, må vel teste oppskriften ut først kanskje, men lever forsøker jeg å dytte inn overalt der jeg kan. Også dehydrert i tomme gelatinkapsler (ekte kosttilskudd/supermat)
SvarSlettSelvfølgelig - bare bruk den. Supermat er det jo :-)
SlettBeautiful blog Sally!
SvarSlettReally inspiring!
Claudia
Lagde disse til middag i dag... Ungene syntes de var kjempe gode og det var de jammen meg også :-) Minsten sa de smakte litt som leverpostei men jeg fortalte bare at elgkjøtt var litt stramt på smak så da gomlet han videre.. Nå har jeg delt opp passe stykker lever og frøse ned til neste gang vi skal lag dette til middag og det blir nok ikke lenge til..
SvarSlettSå bra! Er det ikke artig når vi kan snike inn masse gode næringsstoffer og de til og med liker det? Hva slags lever brukte du og hvor fikk du tak i det?
SlettLammene har feitet seg opp i Sirdalsfjellene og leveren har jeg kjøpte fra den lokale slakteren. Vi er så heldig og ha det i byen vår :-) mye godt og få kjøpt der, kraftbein får jeg også alltid når jeg er der og handler. Har hamstret lammelever og lagt i frysen så har jeg en god stund fremover. Der kjøper jeg pinne bog til jul og fenalår som ikke er tilsatt noe u lumskheter, kun salt :-)
SvarSlettNå venter jeg på en pakke fra Iherb med kokosflak og vanilje ekstrakt så jeg får testet ut kokosrutene dine… Spennende…
Du er jammen heldig som har tilgang til slike råvarer! Kos de med kokosrutene :)
SlettOioioi, disse skal definitivt prøves! :)
SvarSlett