Økologiske egg - naturens mest perfekte matvare


For ei uke siden under Økouka i Nord-Trøndelag holdte jeg et foredrag om helsegevinster ved økologisk mat, og tenkte nå å dele litt av innholdet her på bloggen. Det er etter min mening MANGE grunn til å velge økologisk, og jeg snakket blant annet om debatten rundt næringsinnhold i økologisk mat, bruk av sprøytemidler samt noen helsekonsekvenser av konvensjonelt landbruk. Men et tema jeg virkelig brenner for når det gjelder matproduksjon er dyrevelferd - dette må vi tenke på hver eneste gang vi står overfor et valg i matbutikken. Vi er det vi spiser og dette gjelder også de dyrene vi spiser!!!

I denne forbindelsen tenkte jeg å snakke litt om egg - en av naturens mest perfekte matvarer og EKTE SUPERMAT!
Bare glem alle det tullet om at kolesterol er farlig - egg er kjempesunne! Egg er en utmerket kilde til protein av meget høy kvalitet som kroppen trenger for å bygge muskler, vev & hud, støtte immunforsvaret og lage proteiner som kan frakte rundt viktige næringstoffer. Egg inneholder jod som er vesentlig for produksjon av stoffskifte hormoner (T4 og T3). De er også en konsentrert kilde til D vitamin, K vitamin, fosfor, B vitaminer, choline og tryptofan. I tillegg viser forskning at økologiske egg inneholder 2/3 mer vitamin A, 2x mer omega-3 fettsyrer, 3x mer E vitamin og 7x mer beta karoten sammenlignet med vanlige egg fra burhøner.

Å kjøpe økologiske egg er et av det enkleste valg vi kan ta - de finnes nå i nesten alle matbutikker og prisforskjellen er IKKE stor. Vi forburkere stemmer hele tiden med pengene våre og jo mer vi spør etter og maser om økologiske matvarer, jo bedre utvalget blir.

Ikke overbevist? Read on...

Noen fakta om verpehøner i Norge:


•70 % av egg i Norge kommer fra burhøns, 25 % fra frittgående høner og 5 % fra økologiske høner.

•Til sammenligning har Sverige 61% frittgående høner og Danmark 45%. I Sveits og Østerrike er burhøner nå forbudt (yipee!)

•Verpehøner har blitt avlet for å legge flest mulig egg - noen kan legge 300 egg i året noe som går ut over helsa til hønsene

•Burhøns står i et skrå nettingbur med 3-5 høner, stablet i store haller med kunstig lys, ingen adgang til naturen og så lite plass at hønsene ikke kan folde vingene ut.

•Burhøns opplever aldri naturlig lys eller frisk luft og forlater ikke burene sine før de blir tatt ut for slakting etter ca 12 måneder.

•Nyere undersøkelser har funnet at bur høner er mer sannsynlig enn frittgående høner å være infisert med salmonella. 


Økologiske høner får derimot:

•Tilgang til naturlig dagslys og frisk luft

•Tilgang til vaglepinne plassert slik at hønene kan få ro og søke tilflukt fra stress

•Minst 4 kvadratmeter per høne av uteareal med vegetasjon til rådighet (når det ikke er for kaldt)

•Økologisk fôr 

Finner du ikke ordene "økologiske" eller "frittgående" på eggkartongen kommer eggene fra burhøns.Vil du vite mer? Her og her kan du lese om hvordan verpehøns har det i Norge


Hjemme hos oss... Elvis og Bruce samler inn damene sine

Ja, takk til økologiske egg fra glade høner!!