tirsdag 27. november 2012

Bitterstoffer for en god fordøyelse






Et dårlig kosthold basert på bearbeidet mat, for mye alkohol, bruk av medisiner og et stressende livsstil kan skape en trist tilstand for både leveren og fordøyelsen. Hver gang vi spiser bearbeidet eller stekt mat, blir utsatt for miljøgifter og stress eller rett og slett overspiser blir leveren overbelastet. Når leveren blir stresset har den redusert kapasitet til å utføre alle sine viktige oppgaver på en effektiv måte.

På grunn av sure oppstøt spiser også millioner av mennesker tabletter for å redusere produksjon av magesyre. Dette gjør de til tross for at symptomer av sure oppstøt skyldes ikke for mye magesyre, men heller magesyre på feil sted. Visste du at symptomer på for mye magesyre ligner ofte på det å ha for lite? Når vi blir eldre reduseres produksjonen av magesyre ganske dramatisk, og hvis vi i tillegg undertrykker produksjon ved bruk av medisiner, kan dette føre til store konsekvenser for hele kroppen. Magesyre er vesentlig for nedbryting av proteiner i magesekken og opptak av både vitamin B 12, jern, kalsium, magnesium, sink og kobber. Magesyre er også kroppens første forsvarslinje mot bl.a. matforgiftning, Candida Albicans, H. Pylori, parasitter og andre infeksjoner.

Bitterstoffer fra grønnsaker, urter og krydder stimulerer hele fordøyelsessystemet ved å øke utskillese av magesyre, bidra til å regulere opptaket av vitamin B12, normalisere blodsukkeret, fremme produksjon og frigjøring av fordøyelsesenzymer og galle, styrke og helbrede slimhinnen i hele fordøyelseskanalen, berolige sure oppstøt, øke tarmperistaltikken, og redusere sug etter søtsaker.

I følge kinesisk medisin kan bitterstoffer også påvirke oss på et følelsesmessig nivå. Mørkegrønne bladgrønnsaker og bitre urter har en viss ”jording” kvalitet som demper et stresset og irritabelt system, hjelper oss til å slippe ting og bli kvitt den tunge og negative energien som vi kan sitte fast med. Dette er jo logisk med tanke på at mesteparten av våre "feel-good" nevrotransmittere som serotonin og dopamin produseres og utnyttes i tarmen.

Selv om de blir sjeldent inkludert i et vanlig norsk kosthold, har naturen faktisk gitt oss mange spiselige bitre matvarer som støtter fordøyelsen og stimulerer leverens naturlige evne til å rense giftige avfallsstoffer fra kroppen. Mørkegrønne bladgrønnsaker, spesielt de som er sure eller bitre gjør nemlig dette!
  • Grønnkål
  • Ruccola
  • Mangold
  • Spinat
  • Persille
  • Seraptasennep                   
  • Løvetann
  • Brennelse
  • Brønnkarse
  • Sikori
  • Rødbeter
  • Rosenkål 


Typiske bitterstoffplanter er gulsøte, bukkeblad, ryllik, kvann, løvetann, burot og malurt. Løvetann (både rot og blad) er en klassisk bitter urt som hjelper fordøyelsen og stimulerer leveren til å produsere mer galle.

kilde

Bitterstern tinktur er noe jeg kan varmt anbefale. Dette skal helst tas ca 20 minutter før et måltid - enten rett på tunga eller blandet i en munnfull vann. Ha den gjerne oppi veska når du drar på julebord :) Dette får du kjøpt hos de fleste helsekost butikkene.

NB! Dersom du har påviste problemer med for mye magesyre, eller har sår eller betennelser i fordøyelseskanalen, bør du ikke bruke urter som inneholder mye bitterstoffer. Vær også oppmerksom på at bitterstoffer kan motvirke effekten av syrenøytraliserende medisiner.




Andre fordøyelseshjelpere:

  •  Fermenterte matvarer (f.eks. gjæret surkål) er både enzymrike og proppfulle av gunstige probiotiske bakterier som er fantasisk for fordøyelsen.
  • Både peppermynte og ingefær er meget effektive mot kvalme og luftplager. Begge kan brukes i maten eller drikkes som te.
  • Ekstra fordøyelsesenzymer i tablettform kan også hjelpe på. (1-2 tabletter til maten) Jeg anbefaler disse men du får også kjøpt andre typer på apoteket.
  • Tygg maten godt, slapp av og nyt måltidet! Dette stimulerer det parasympatiske nervesystemet som har ansvar for bl.a. fordøyelsen og tarm peristaltikken. Når vi glefser i oss maten uten å tygge den ordentlig kan dette lett føre til fordøyelsesplager.
  • Unngå å spise når du er stresset eller har dårlig tid. Når vi er stresset går kroppen inn i sin "fight or flight" modus og da blir fordøyelsen sterkt nedprioritert.
  • Begrens væskeinntak under måltider. Når vi drikker mye til maten (f.eks. mye vann) kan magesaften bli utvannet og maten blir ikke skikkelig bearbeidet i magesekken. I tillegg kan magen bli stimulert til å tømme seg for tidlig rett og slett på grunn av tyngden.



9 kommentarer:

  1. Veldig fint innlegg! Og absolutt aktuelt nå i julebordsesongen. Jeg bruker selv bitterstern og svenskedråper innimellom, funker som en kule. Og så er det kommet et enzymprodukt i helsekostbutikkene som heter Superzym, som er virkelig bra. Den er blitt min faste følgesvenn på ferier og i selskaper.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset om Superzym, Une! Skal ta en titt på den :)

      Slett
  2. Bra innlegg du har laget! Jeg er allerede stor tilhenger av probiotika, men usikker på når man evt bør ta enzymer. Kan du forklare forskjellen? Eller når jeg bør velge enzymer i steden for/eller i tillegg til probiotika?

    SvarSlett
    Svar
    1. Enzymer har i grunn en helt annen funksjon enn probiotika i at de spalter og bryter ned karbohydrater, proteiner og fett. De kan være meget hjelpsomme bl.a. for de som har matintoleranser og/eller proteinintoleranser - særlig når man skal spise på restaurant eller andre steder der man ikke lager maten selv og er litt usikker på både innhold og tilberedningsmetoden (f.eks. gluten eller melk som kan snike seg utilsiktet inn). Mange opplever at enzymer også hjelper med luftplager eller oppblåst mage. Bukkspyttkjertelen produserer mindre enzymer etter hvert når vi blir eldre og kan være bra for eldre mennesker.
      Probiotika brukes hovedsakelig for å sikre sunn vekst av gunstige bakterier og for å holde de skadelige i sjakk. Probiotika kan gjerne brukes for vedlikehold samt større doser dersom man blir nødt til å ta antibiotikakur. Spiser du mye fermentert (melkesyregjæret) mat så får du massevis av gode bakterier uten behov for tabletter :)

      Slett
    2. Takk for enkelt og oppklarende svar! Da satser jeg på melkesyregjæret mat/drikke som inneholder både enzymer og probiotika i seg. Skikkelig Ole-Brum løsning, med jatakk til begge deler:)

      Slett
  3. Flott bloggside! Mye nyttig stoff, spesielt nå som jeg har vært plaget av mye luft og fikk et akutt, veldig smertefullt halsbrannanfall for en uke siden. Har vært noen en stresset tid emosjonelt. Har tatt Schwedenkräuter tidligere, regner med at den er ganske lik Bitterstern. Skal gå til nytt innkjøp selv om jeg spiser mye ruccola, liker bitter mat og spiser veldig sunt tilvanlig;-) Et spørsmål i forb. med halsbrann og luftplager(som nå på en uke med lavsyremat er sterkt forbedret): Melkeprodukter er smart å unngå når det er som verst har jeg skjønt, men jeg spiser ellers bare yoghurt naturell med bær, nøtter og frø. Har ikke våget meg på det siste uken. Hva med Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, den er jo syrnet med den gamle metoden med tettegras - ikke homogenisert og dessuten lav-pasteurisert - den må vel være bra også for meg nå?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne! Takk for en hyggelig kommentar :-) Så bra at du har oppdaget bitter urter mot fordøyelsesplagene dine. Det er litt vanskelig å gi et svar ift Tjukkmjølk fordi alle vil jo reagere på ulike måter men jeg ville tro at det går bra siden du tåler yoghurt. Helt enig at det er bedre en vanlig yoghurt og laget på en god måte, økologisk og ikke homoginisert. Det er bare å prøve deg litt frem for å se hvordan magen din liker det :-)

      Slett
  4. Kjempebra. Har netopp starta så vidt med syrning og fermentering. Og vet div krydder har god virkning. Lurer på om du vet av te med bra virkning også?

    SvarSlett
  5. Kjempebra. Har netopp starta så vidt med syrning og fermentering. Og vet div krydder har god virkning. Lurer på om du vet av te med bra virkning også?

    SvarSlett