tirsdag 20. november 2012

Julens surkål


Nå er tiden inne dersom du har tenkt å lage ekte gjæret surkål til julemiddagen! Surkål er egentlig spiseklar i løpet av bare noen få dager, men jeg synes at smaken er best når den får lov til å boble i flere uker. Ordentlig lacto-fermentert surkål kan nesten ikke sammenlignes med den fargeløse og slappe ferdigkokte typen man kjøper i pappesker. Både smaken og konsistensen (og ikke minst næringsverdien) er noe helt annet.

Alt du trenger er ca 15 minutter og en kjøkkenmaskin eller skarp kniv. Her finner du metoden jeg bruker for å lage surkål. I julevarianten bruker jeg rødkål og tilsetter 1-2 ss hel karve + 1 ss tørkede einerbær.


Bare se på den fantastiske fargen! 


Salt og krydder blandes med revet kål og alt stappes nedi glasset


For å unngå mugg må alt holdes godt nedi saltlake. Jeg sparer et par hele blad og presser de inn på toppen. 

Og da er det bare å glede seg :)

Hvordan krydrer du surkål til julematen?




23 kommentarer:

  1. Jeg har mange glass i boden som koser seg, men ingen med rødkål. Kanskje det hadde vært en idé ja. Takk for tips! :)

    -Øystein

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, rødkål har en litt annen smak og masse god næring. Jeg synes den passer godt til julematen og fargen er jo helt nydelig!!

      Slett
  2. Jeg pleier ha et eple i småbiter i tillegg, ellers er det mer eller mindre samme oppskriften som du bruker. Et glass er allerede spist opp, hvem orker vente helt til jul? ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke sant? Jeg måtte gjemme glasset helt bakerst i kjøleskapet for å unngå at den blir spist opp før jul :) Eple er sikkert kjempegod - det skal jeg prøve neste gang!

      Slett
  3. Hei!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  4. Er glad i surkål men bruker å kjøpe slikt i butikk. Men nå ble jeg inspirert til å forsøke å lage slik deilig vare selv. ha ei fin held da:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Bare prøv - jeg tror ikke du blir skuffet med resultatet :)

      Slett
  5. Hei

    Kan du opplyse om mengden med krydder, inkl. salt og pepper og mixen på saltlaken?

    1000 takk på forhånd.
    Huskokken

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bruker en saltlake laget av 1 til 2 ss havsalt per 5 dl vann. Bortimot 2 ss er litt for mye salt og har tendens til å bremse gjæringsprossesen - jeg synes det er best med mellom 1 og 1 1/2 ss.
      Ellers så bruker jeg ca 1 ss tørkede einerbær og 1-2 ts hel karve :)

      Slett
  6. Blir litt feil å sammeligne norsk kokt surkål med tysk saurkraut som er rå kål som er gjæret. To helt forskjellige ting dette her.

    SvarSlett
    Svar
    1. Blir det feil? Vi kaller det jo surkål her i Norge? Og som vanlig har man glemt hva surkål er fordi man ikke gidder by på noe annet enn møkk i butikkene...Ella

      Slett
  7. Har ikke noe bruker her..
    Men det der blir da RØDkål.

    SvarSlett
  8. Eh, det der er ikke surkål, det er rødkål! Surkål lages IKKE av rødkål, da endrer det navn.

    SvarSlett
  9. Kanskje et bedre navn er "julens gjæret rødkål". Jeg tenker i alle fall at det kan være et alternativ til den vanlige kokt rødkål som mange spiser til julematen. En litt annen smak har den jo men også proppfull av enzymer og gunstige bakterier som støtter fordøyelsen.

    Jeg setter uansett pris på konstruktive kommentarer som gjør at jeg kan bli bedre på norsk :)

    SvarSlett
  10. Endelig er det noen som får si noe om det man kaller surkål i Norge.
    Fytterakkern.
    Jeg kjøper gjæret surkål på glass, bio-type. Men har alltid hatt lyst til å lage min egen. Skal prøve nå. Gjæret kål ineholder mer c-vitamin enn rå.
    Gjæret surkål...Nam....

    SvarSlett
  11. Dette var interessant lesing! Lager rødkål så jeg har hele julen med epler,1 reven rødløk, honning og eplecider,salt og en anelse pepper. Men nå skal jeg kjøpe gjæret surkål for det har jeg ikke smakt.

    SvarSlett
  12. Nå skal jeg lage denne rødkålen. Takk for at du tipset om en så lettvint metode. PS. Det er jeg som sa lenger opp om det norske tilbudet....
    Gjæret surkål liker også tenåringen i huset :-)
    God Jul.
    Ella

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra, Ella :) og helt supert at du har en tenåring som liker gjæret surkål - min vil ikke smake på den en gang!

      God jul til deg også :)

      Slett
  13. Hei.
    Nå har kålen stått og godgjort seg i 14 dager og skal serveres til ribba på julaften. Hva gjør vi nå - koker vi den i vann, eller hva.... :)

    Julehilsen fra Odd

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Du behøver ikke å koke den - nå er den spiseklar. Du kan sikkert varme den forsiktig i en kasserole men jeg liker den best kald eller ved romtemperatur. Blir den veldig varm så drepes de gunstige bakterier.

      Ha en riktig god jul!

      Slett
    2. Ok, vi prøver. Takk :)

      Slett