Kalkunsuppe med quinoa




Jeg får inntrykk av at kalkun begynner å bli mer og mer vanlig som julemat her i Norge. Hjemme i USA har vi selvsagt lange tradisjoner med kalkun til Thanksgiving, men mange spiser den også i jula. I fjor hadde vi egne kalkuner som vi fôret og slaktet selv. Kjøttet var vidunderlig og smakfullt, og samvittigheten var jo ren :) Jeg har også tidligere kjøpt noen kjempefine økologiske kalkuner hos Bjørn Brynjar Pedersen på Homlagarden. Der får masse heldige kalkuner gå fritt rundt på en idyllisk gård med utsikt over Hardangerfjord - ikke verst! Bjørn er en veldig hyggelig fyr som hjalp meg når vi skulle skaffe våre egne kalkuner og fortalt blant annet at de er meget følsomme dyr som kan rett og slett dø av ensomhet. Jeg oppfordrer alle som spiser kalkun til å sette seg litt inn i hvordan de fleste kalkunene har det, og tipper at mange blir ganske forskrekket. Homlagarden sine kalkuner finnes nå hos noen Coop butikker og er absolutt til å anbefale. Vil du vite mer om Homlagarden så er det skrevet mye om dem i de siste utgavene av Ren Mat og helsemagasinet  VOF - yay!


Kalkuner er i hvert fall ganske store fugl og mange opplever at det blir en del kjøtt igjen etter julemiddagen. Under min oppvekst var kalkunsuppe en selvfølge i romjula, og ikke minst en kjempefin og næringsrik måte å bruke opp alle disse fine kjøttrester på. Kadaveret fra en ferdigstekt kalkun må for all del ikke kastes!! Benkraft er meget enkel å lage - varmende comfort food og ekte supermat som er proppfull av næring.

Denne suppa er basert på kalkunkraft (scrolle ned for kraft oppskriften) men kan fint lages av benkraft laget av andre dyr eller grønnsakskraft. De fleste tradisjonelle oppskriftene for kalkunsuppe inneholder nudler men jeg bytter de ut med quinoa for å gjøre suppa både glutenfri og mer næringsrik. Naturris eller villris er også kjempegode.

Kalkunsuppe med quinoa


ca 800g kalkunkjøtt skåret opp i mindre biter
1,5 dl kalkunkraft
2 ss økologisk olivenolje
1-2 fedd hvitløk
2 store gulrøtter i terninger
2-3 stilker stangselleri hakket i mindre biter
1 stor finhakket løk
2 ts tørket timian
1 ts tørket salvie
1,5 dl quinoa bløtlagte i minst 7 timer eller natten over
1 bunt persille
1-2 ts uraffinert havsalt eller Herbamare

Varm olivenolje i en stor gryte og fres løk og hvitløk i noen minutter til de blir myke. Skyll quinoaen og ha den oppi gryten med urter. Rør litt om slik at alt blir dekket av oljen og tilsett kraften. Kok opp så skru ned varmen og la den småkoke i ca 10 minutter. Tilsett grønnsakene og la den småkoke i ca 10 minutter. Tilsett kalkunkjøtt og la alt småkoke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper og dryss med finhakket persille.


Kraft:

Plukk av evt kjøttbiter som er igjen på kalkunen og spar de til suppa.

Bryt opp beinene litt slik at de får bedre plass i gryta. Ha alle bein og hud oppi en stor gryte og dekk med kaldt vann. Tilsett evt nakken og/eller kråsen som ikke ble brukt tidligere til å lage saus (bruk ikke leveren i kraften – den er gullverdt og kan fryses til annet bruk som for eksempel i kjøttboller). Tilsett en grovhakket løk (med skrell), noen grovhakkede gulrøtter, en neve persille, fersk timian, 1 laurbærblad, noen selleri topper, 2 ss rå eplecidereddik og noen hele pepperkorn. 

Kraften skal først kokes opp, så reduserer du varmen med en gang slik at den så vidt småkoker. (ikke la den fosskoke dersom du ønsker å lage en klar kraft - jo mer den bobler, jo mer grumsete den blir til slutt). Ellers bare la kraften småkoke og skum av det som flyter opp til overflaten.

Tilsett ca 1 ts salt og ½ ts pepper (litt avhenging av hvor stor kalkunen er). Du kan alltid tilsette mer salt i suppa.

La den småkoke i flere timer eller opptil et døgn (uten lokk hvis du vil redusere den) og skum av overflaten innimellom.

Så er det bare å fjerne alle bein og grønnsaker og sile hele greia gjennom en finmasket sil. Kraften settes kjølig i noen timer slik at fettet stiger til toppen. Fjern fettet til annet bruk.

 Kraften er nå klar til å brukes i suppa men egner seg også meget godt til frysing på glass (ikke gjør som meg og overfylle glassene før frysing = triste saker).

Etiketter: , ,