Møtt Herr Crock Pot




Har du hilst på Herr Crock-Pot? Han har nemlig vært mitt hemmelige kjøkkenvåpen i mange år, og noe min mor har brukt helt siden de først kom på markedet tidlig på 70-tallet. Det var da veldig trist når han ikke kunne være med i flyttelasset fra USA - særlig når jeg fant ut at slike ting ikke eksisterte her i Norge. Men heldigvis etter et par år med et stort savn, stå han plutselig der hos Jernia - og gjett om jeg jublet!

En crock-pot eller ”slow cooker” er den perfekte kompromisse mellom den moderne behovet for mat som er enkel og rask, og et ønske om hjemmelagde næringsrike måltider som man rett og slett ikke får fra fabrikkerte ferdigmat. Med en crock-pot kan du lage deilig og smakfull slow food av ferske og ekte ingredienser, og samtidig slippe å stå på kjøkkenet i timevis. Litt innsats på morgenen så kommer du hjem til en deilig duft og en varm hjemmelaget middag. Helt genialt.

I utgangspunktet har en slow-cooker én hovedfunksjon: å gradvis koke mat på en kontrollert og jevn temperatur over lang tid. Den langsomme kokingen gjør at smaken utvikles sakte og resultatet blir helt fantaskisk. Vi spiser mye elgkjøtt, og slow-cooking egner seg meget godt til dette - kjøttet blir bestandig mørt og saftig med masse god smak. Men det er egentlig helt ubegrenset hva en crock pot kan brukes til - suppe, beinkraft, gryteretter, grøt, fisk, alle slags kjøtt, bønner, desserter, snacks, dipp - you name it.

Selv om vi ofte forbinder varme måltider med vinteren, er den noe du kan bruke når som helst på året. En ekstra fordel med å bruke den om sommeren er at du slipper å gjøre en allerede varmt kjøkken varmere ved å bruke stekeovnen. En crock pot bruker også vesentlig mindre energi enn en vanlig stekeovn, og bortsett fra et skjærebrett, en kniv og kanskje en stekepanne, blir det lite å vaske opp.

Modellen i bildet er kanskje den eneste man får kjøpt her i Norge, men den finnes i hvert fall i ulike størrelser. Jeg valgte den største fordi når jeg først lager mat så skal det helst være ekstra for å fryse ned eller til flere middager utover uka. Selve potten og løkket er laget av keramikk og kan løftes ut og settes enten rett på bordet, inn i ovnen eller transporteres. Den har tre stillinger (høy, lav og varm) og en klokke for å stille inn koketiden. Når maten er ferdig går den automatisk over på "varm". Enkelt og greit.

Kanskje årets store juleønske??


Planen var at innlegget skulle også inneholde en oppskrift og bilder av risengrynsgrøten jeg laget i helgen. Dessverre gikk grøten så fort at det var ingenting igjen å ta bilde av, men dette kommer snart :)