mandag 10. desember 2012

Møtt Herr Crock Pot




Har du hilst på Herr Crock-Pot? Han har nemlig vært mitt hemmelige kjøkkenvåpen i mange år, og noe min mor har brukt helt siden de først kom på markedet tidlig på 70-tallet. Det var da veldig trist når han ikke kunne være med i flyttelasset fra USA - særlig når jeg fant ut at slike ting ikke eksisterte her i Norge. Men heldigvis etter et par år med et stort savn, stå han plutselig der hos Jernia - og gjett om jeg jublet!

En crock-pot eller ”slow cooker” er den perfekte kompromisse mellom den moderne behovet for mat som er enkel og rask, og et ønske om hjemmelagde næringsrike måltider som man rett og slett ikke får fra fabrikkerte ferdigmat. Med en crock-pot kan du lage deilig og smakfull slow food av ferske og ekte ingredienser, og samtidig slippe å stå på kjøkkenet i timevis. Litt innsats på morgenen så kommer du hjem til en deilig duft og en varm hjemmelaget middag. Helt genialt.

I utgangspunktet har en slow-cooker én hovedfunksjon: å gradvis koke mat på en kontrollert og jevn temperatur over lang tid. Den langsomme kokingen gjør at smaken utvikles sakte og resultatet blir helt fantaskisk. Vi spiser mye elgkjøtt, og slow-cooking egner seg meget godt til dette - kjøttet blir bestandig mørt og saftig med masse god smak. Men det er egentlig helt ubegrenset hva en crock pot kan brukes til - suppe, beinkraft, gryteretter, grøt, fisk, alle slags kjøtt, bønner, desserter, snacks, dipp - you name it.

Selv om vi ofte forbinder varme måltider med vinteren, er den noe du kan bruke når som helst på året. En ekstra fordel med å bruke den om sommeren er at du slipper å gjøre en allerede varmt kjøkken varmere ved å bruke stekeovnen. En crock pot bruker også vesentlig mindre energi enn en vanlig stekeovn, og bortsett fra et skjærebrett, en kniv og kanskje en stekepanne, blir det lite å vaske opp.

Modellen i bildet er kanskje den eneste man får kjøpt her i Norge, men den finnes i hvert fall i ulike størrelser. Jeg valgte den største fordi når jeg først lager mat så skal det helst være ekstra for å fryse ned eller til flere middager utover uka. Selve potten og løkket er laget av keramikk og kan løftes ut og settes enten rett på bordet, inn i ovnen eller transporteres. Den har tre stillinger (høy, lav og varm) og en klokke for å stille inn koketiden. Når maten er ferdig går den automatisk over på "varm". Enkelt og greit.

Kanskje årets store juleønske??


Planen var at innlegget skulle også inneholde en oppskrift og bilder av risengrynsgrøten jeg laget i helgen. Dessverre gikk grøten så fort at det var ingenting igjen å ta bilde av, men dette kommer snart :)





16 kommentarer:

  1. hvordan er dette i forhold til 'sous vide' tror du?

    Det slår meg at vi har altfor lite kjøkken og altfor mange duppeditter etterhvert......
    hilde:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. 'sous vide' har jeg ingen erfaring med (måtte google den for å se hva det var:) så jeg kan ikke uttale meg i forhold til resultatet. Tror nok det er litt vanskelig å sammenligne med en slow-cooker. Jeg er i hvert fall ingen fan av plastic i matlaging (og særlig dersom det skal varmes opp) pga kjemikalier som kan snike seg inn i maten.
      Helt enig med deg ift duppeditter på kjøkkenet - har selv lite plass og vil ikke ha masse spesialiserte småelektriske saker. Crock potten bruker jeg veldig ofte og den bor oppå kjøleskapet :)

      Slett
  2. Sånn ønsker jeg meg også!! Husker du prisen? Ser frem til grøtoppskrift:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror denne var rundt en tusenlapp (hvis jeg husker riktig) men den er jo det største :) Du finner helt sikkert prisen på nettet eller hos Jernia

      Slett
  3. Heisann, har kikket litt på denne slow cookeren og lurte på om du er fornøyd med den? Ser noen skriver at den koker maten for raskt, hva er dine erfaringer?

    Tone

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg har vært kjempefornøyd med min crock-pot men er enig at det kan gå litt fort på høy varme - bruker nesten bestanding lav temperatur og det går fint :-)

      Slett
  4. Nå har jeg omsider fått kjøpt meg en crock pot, men jeg savner flere oppskrifter - hva er dine hverdagsfavoritter for eksempel?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg har desverre ingen norske oppskrifter men den her bruker jeg mye med elgkjøtt:
      http://www.nourishingmeals.com/2012/02/slow-cooked-beef-stew.html
      Jeg bruker crock pot mye til både kraftkoking og bønner
      Min favoritt slow cooker bok heter "150 healthiest slow cooker recipes on earth" skrevet av Jonny Bowden

      Slett
  5. Har kjøpt denne crock potten men lurer på. Når du koker mat i den. Koker det da eller bare syder det? Har bare lagd kraft i min å da bare syder det på 95 grader når jeg har den på high/2.. Er det meningen at det skal boble på 2? Har ingen erfaring med slow cooking

    SvarSlett
    Svar
    1. Maten småkokes og den bobler litt, ja. Jeg bruker som sagt nesten bestandig lav stillingen :-)

      Slett
  6. @trådsnella; har du tips til flere oppskrifter, noen nettsider eller norske bøker kanskje?

    SvarSlett
  7. Er det non stick belegg i crock pot 'en.

    SvarSlett
  8. Risengrynsgraut...dumplings. Baked beans. Forslag til gul ertesuppe?

    SvarSlett
  9. Eg brukar min Crock Pot til "sammenraska" mat, gryterettar, lapskaus, supper.
    I Amerika, med større gryter enn den eg har, laga eg full raspeballmiddag til 5-6personar i gryta. Eg var litt skeptisk når dei eg besøkte foreslo Crock Poten, men det fungerte heilt fint.

    SvarSlett
  10. Det er mange modeller å velge i nå på www.tretti.no store og små, manuelle og programerbare. Jeg lurer også veldig på om jeg skal kjøpe en, usikker på størrelsen da vi bare er 2, men sikkert lurt med den store til gjester.

    SvarSlett