Som noen av dere kanskje har sett på TV kjører Vita Hjertego´ en stor kampanje for sine nye produkter, Vita Hjertego´ Mat, og Vita Hjertego´ Fraîche
. Jeg og mange andre mener at disse produktene er rett og slett helsefarlig tull. Som forbrukere har vi et ansvar å være bevisst og stemme med våre lommebøker. Innimellom hender det at vi må også gjøre det lille ekstra for å vende søkelyset på helsefarlig markedsføring. Folkene bak disse produktene bryr seg slettes ikke om din helse - de vil jo bare ha dine penger!
Herunder kan du lese et gjesteinlegg av Kim og Therese som er to matentusiaster og begge helsepersonell som brenner for optimal helse. Jeg håper at mine lesere tar noen minutter for a engasjere seg i denne saken og KLAG TIL FORBRUKEROMBUDET, I DAG! Del dette med alle du kjenner og legg det gjerne ut Facebook, Twitter, osv.
Anmeld Vita Hjertego´for villedende
markedsføring!
Av Kim og
Therese
Nå er det på
tide at vi forbrukere bruker stemmen vår og sier ifra når ting er riv ruskende
galt. Mills DA må anmeldes til forbrukerombudet for brudd på
markedsføringsloven!
Nå for tiden
kjører Mills DA et reklamestunt for sitt produkt Vita Hjertego´ Mat, og Vita
Hjertego´ Fraîche, som skal være en "sunnere" erstatning for rømme og
fløte. I reklamene blir vi advart mot det "farlige” mettede fettet.
Og det er nettopp denne advarselen om "det farlige” mettede fettet,
samt “det sunne” umettede fettet, “det som er godt for hjertet” vi reagerer
på. Disse påstandene er absolutt ikke evidensbaserte. Mills DA pusher derfor
bevisst villedende informasjon i reklamene for å fremme sine produkter.
Vita Hjertego´ Fraîche: Kvinne: ”Visste du at usunt
mettet fett har en en viktig betydning for utviklingen av hjerte- karsykdommer?
Heldigvis er det forskjell på fett, og ved å bytte til nyheten Vita Hjertego´
Fraîche, så får du mer av det sunne fettet som er godt for hjertet. Vita
Hjertego´ Fraîche kan brukes på samme måte som vanlig rømme og creme fraîche.
Bytt til vita hjertego´!!”
Vita Hjertego´Mat
tekst: Mann: ”Visste du at det er
forskjell på fett? Og at det usunne metta fettet har stor betydning for
utvikling av hjerte- karsykdomer? Men den gode nyheten er at du fortsatt
kan spise godt med nyheten Vita Hjertego´ Mat, får du mer av det sunne,
umetta fettet. Det som er godt for hjertet.” Kvinne: ”Vita Hjertego´ Mat kan brukes på samme måte
som vanlig matfløte Så du kan nyte god mat med god samvittighet. Bytt til Vita
Hjertego´!!”
Nyere studier om fett
Flere ferske
studier viser at mettet fett er nødvendig og faktisk meget sunt å innta (Haug
og Christophersen 2008, Halleraker 2012, Storhaug 2011, Storhaug 2012,
Yamagishi et al 2010). Det er derimot de vegetabilske omega-6 fettsyrene, som
er hovedfettkildene i Vita hjertego´ sine produkter (og selvsagt også i Fraîche
og Mat) som øker forekomsten av betennelse. Studier (de Oliveira Otto 2012) har vist at mettet fett fra meieriprodukter er spesielt sunt med
tanke på hjerte- og karsykdommer. En blodfersk studie (Kratz, Baars og Guyenet 2013) som ble publisert i The
European Journal of Nutrition i år bekrefter at det ikke finnes noe holdepunkt
for hypotesen om at melkefett eller fettrike meieriprodukter skal
øke sjansen for overvekt eller risikoen for hjerte- og karsykdom.
Forskerne konkluderer dessuten med at inntak av fettrike meieriprodukter er
omvendt proposjonalt assosiert med risikoen for overvekt, med andre ord så blir
man slank av å innta mettet fett.
Ikke evidensbasert
Derfor er
påstanden om at disse Vita Hjertego´produktene et ”sunnere alternativ” til
creme fraîche og fløte er rett og slett juks og bedrag. I følge en helt ny
meta-analyse (Ramsden et al 2013) øker disse fettsyrene dødelighet grunnet
hjerte- og karsykdommer med opp til 35%, samt dødelighet uansett årsak med 29%.
En annen meta-analyse fra 2010 (Siri-Tarino et al) konkluderer med at konsum av
mettet fett ikke øker risikoen for hjerte og kar sykdommer. Dessuten viste et
nyere studie fra 2012 (Galvao et al) at et høyt inntak av mettet fett økte
overlevelsesraten fra hjerteinfarkt betraktelig, sammenliknet med både høyt
inntak av flerumettet fett eller mager kost. Haug og Christophersen skriver i
et brev til redaktøren i Tidsskriftet for den Norske Legeforening (2008) at de
advarer mot de nåværende rådene om økt konsum av magre melkeprodukter og
plantemargarin (slik som f.eks Vita Hjertego´) da forskning viser at melkefett
gir mye nyttige næringsstoffer. Her (http://tidsskriftet.no/article/1638883)
kan du lese hele artikkelen.
Juks og bedrag
Det er tydelig
at Mills DA er utdatert og ikke følger med på nyere forskning når de så bastant
går ut med å advare mot det ”farlige mettede fettet”. De har ikke reelle
holdepunkt for dette, og dermed er disse reklamefilmene og plakatene et brudd
på markedsføringsloven § 2. “Markedsføringslovens § 2 forbyr bruk av villedende opplysninger i
markedsføring. Bestemmelsens første ledd lyder slik:«Det er forbudt i
næringsvirksomhet å anvende uriktig eller av annen grunn villedende
framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av
varer, tjenester eller andre ytelser.»Villedende fremstilling vil både gjelde
bruk av feil opplysninger og opplysninger som er objektivt uriktige, men er
fremstilt på en villedende måte. Av praksis følger det at kravene til sannhet
og til klar uttrykksmåte skjerpes når barn og unge er målgruppen.” (Regjeringen.no 2013)
Slik klager du
Linn fra Pure Food Lifestyle har skrevet
en veldig enkel oppskrift på hvordan du klager på denne reklamen.
Referanser:
Galvao T.F.,
Brown B.H., Hecker P.A., O'Connell K.A., O'Shea K.M., Sabbah H.N., Rastogi S.,
Daneault C., Des Rosiers C. og Stanley W.C. 2012. High intake of saturated fat, but not
polyunsaturated fat, improves survival in heart failure despite persistent
mitochondrial defects. Cardiovascular
research. 93(1), 24-32.
Haug A. og
Christophersen O.A. 2008. Gi barna helmelk! Tidsskriftet for den Norske
Legeforeningen 128 (71).
Halleraker J.H. 2012.
Bør vi spise mer mettet fett? Sykepleien 100 (9), 66-69.
Kratz M., Baars T. og
Guyenet S. 2013. The relationship between high-fat dairy consumption and
obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition
52(1), 1-24
de Oliveira Otto MC,
Mozaffarian D, Kromhout D, Bertoni AG, Sibley CT, Jacobs DR Jr, Nettleton JA.
2012. Dietary
intake of saturated fat by food source and incident cardiovascular disease: the
Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. American Journal of Clinical Nutrition 96(2), 397-404
Ramsden,
C.E., Zamora, D., Leelarthaepin, B.,
Majchrzak-Hong, S. F., Faurot, K. R., Suchindran, C. M., Ringel, A., Davis, J.
M. og Hibbeln, J. R. 2013.
Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease
and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and
updated meta-analysis.
Siri-Tarino
P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M. 2010. Meta-analysis of prospective cohort studies
evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease.
American Journal of Clinical Nutrition 91(3), 535-46.
Storhaug
H. 2011. Feil om fett. Tidsskriftet for den Norske Legeforening 132 (2600).
Storhaug
H. 2012. Fett i kosten og hjertesykdom: Vil en utskiftning av mettede fettsyrer
med flerumettede kunne redusere hjerte-og kardødligeheten i befolkningen?
Bacheloroppgave i ernæring. Oslo: Bjørknes Høyskole 2012.
Yamagishi K, Iso H, Yatsuya H, Tanabe N, Date C, Kikuchi S, et al. 2010.
Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular
disease in Japanese: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of
Cancer Risk (JACC) Study. American Journal of Clinical Nutrition 92(4),
759–765.