Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!




Som noen av dere kanskje har sett på TV kjører Vita Hjertego´ en stor kampanje for sine nye produkter, Vita Hjertego´ Mat, og Vita Hjertego´ Fraîche . Jeg og mange andre mener at disse produktene er rett og slett helsefarlig tull. Som forbrukere har vi et ansvar å være bevisst og stemme med våre lommebøker. Innimellom hender det at vi må også gjøre det lille ekstra for å vende søkelyset på helsefarlig markedsføring. Folkene bak disse produktene bryr seg slettes ikke om din helse - de vil jo bare ha dine penger!


Herunder kan du lese et gjesteinlegg av Kim og Therese som er to matentusiaster og begge helsepersonell som brenner for optimal helse. Jeg håper at mine lesere tar noen minutter for a engasjere seg i denne saken og KLAG TIL FORBRUKEROMBUDET, I DAG! Del dette med alle du kjenner og legg det gjerne ut Facebook, Twitter, osv. 


Anmeld Vita Hjertego´for villedende markedsføring!

Av Kim og Therese

Nå er det på tide at vi forbrukere bruker stemmen vår og sier ifra når ting er riv ruskende galt. Mills DA må anmeldes til forbrukerombudet for brudd på markedsføringsloven!

Nå for tiden kjører Mills DA et reklamestunt for sitt produkt Vita Hjertego´ Mat, og Vita Hjertego´ Fraîche, som skal være en "sunnere" erstatning for rømme og fløte. I reklamene blir vi advart mot det "farlige” mettede fettet. Og det er nettopp denne advarselen om "det farlige” mettede fettet, samt “det sunne” umettede fettet, “det som er godt for hjertet” vi reagerer på. Disse påstandene er absolutt ikke evidensbaserte. Mills DA pusher derfor bevisst villedende informasjon i reklamene for å fremme sine produkter.

Reklamene kan du se her hvis du ikke har sett de enda. Klikk her (http://www.youtube.com/watch?v=WBFbdSICmK8) for Vita hjertego´ Fraîche
Vita Hjertego´ Fraîche: Kvinne: ”Visste du at usunt mettet fett har en en viktig betydning for utviklingen av hjerte- karsykdommer? Heldigvis er det forskjell på fett, og ved å bytte til nyheten Vita Hjertego´ Fraîche, så får du mer av det sunne fettet som er godt for hjertet. Vita Hjertego´ Fraîche kan brukes på samme måte som vanlig rømme og creme fraîche. Bytt til vita hjertego´!!”

Og her (http://www.youtube.com/watch?v=CjChr4fXs34) er link til Vita Hjertego Mat.
Vita Hjertego´Mat tekst: Mann: ”Visste du at det er forskjell på fett? Og at det usunne metta fettet har stor betydning for utvikling av hjerte- karsykdomer? Men den gode nyheten er at du fortsatt kan spise godt med nyheten Vita Hjertego´ Mat, får du mer av det sunne, umetta fettet. Det som er godt for hjertet.”  Kvinne: ”Vita Hjertego´ Mat kan brukes på samme måte som vanlig matfløte Så du kan nyte god mat med god samvittighet. Bytt til Vita Hjertego´!!”


Nyere studier om fett
Flere ferske studier viser at mettet fett er nødvendig og faktisk meget sunt å innta (Haug og Christophersen 2008, Halleraker 2012, Storhaug 2011, Storhaug 2012, Yamagishi et al 2010). Det er derimot de vegetabilske omega-6 fettsyrene, som er hovedfettkildene i Vita hjertego´ sine produkter (og selvsagt også i Fraîche og Mat) som øker forekomsten av betennelse. Studier (de Oliveira Otto 2012) har vist at mettet fett fra meieriprodukter er spesielt sunt med tanke på hjerte- og karsykdommer. En blodfersk studie (Kratz, Baars og Guyenet 2013) som ble publisert i The European Journal of Nutrition i år bekrefter at det ikke finnes noe holdepunkt for hypotesen om at melkefett eller fettrike meieriprodukter skal øke sjansen for overvekt eller risikoen for hjerte- og karsykdom. Forskerne konkluderer dessuten med at inntak av fettrike meieriprodukter er omvendt proposjonalt assosiert med risikoen for overvekt, med andre ord så blir man slank av å innta mettet fett.

Ikke evidensbasert
Derfor er påstanden om at disse Vita Hjertego´produktene et ”sunnere alternativ” til creme fraîche og fløte er rett og slett juks og bedrag. I følge en helt ny meta-analyse (Ramsden et al 2013) øker disse fettsyrene dødelighet grunnet hjerte- og karsykdommer med opp til 35%, samt dødelighet uansett årsak med 29%. En annen meta-analyse fra 2010 (Siri-Tarino et al) konkluderer med at konsum av mettet fett ikke øker risikoen for hjerte og kar sykdommer. Dessuten viste et nyere studie fra 2012 (Galvao et al) at et høyt inntak av mettet fett økte overlevelsesraten fra hjerteinfarkt betraktelig, sammenliknet med både høyt inntak av flerumettet fett eller mager kost. Haug og Christophersen skriver i et brev til redaktøren i Tidsskriftet for den Norske Legeforening (2008) at de advarer mot de nåværende rådene om økt konsum av magre melkeprodukter og plantemargarin (slik som f.eks Vita Hjertego´) da forskning viser at melkefett gir mye nyttige næringsstoffer. Her (http://tidsskriftet.no/article/1638883) kan du lese hele artikkelen.

Juks og bedrag
Det er tydelig at Mills DA er utdatert og ikke følger med på nyere forskning når de så bastant går ut med å advare mot det ”farlige mettede fettet”. De har ikke reelle holdepunkt for dette, og dermed er disse reklamefilmene og plakatene et brudd på markedsføringsloven § 2. “Markedsføringslovens § 2 forbyr bruk av villedende opplysninger i markedsføring. Bestemmelsens første ledd lyder slik:«Det er forbudt i næringsvirksomhet å anvende uriktig eller av annen grunn villedende framstilling som er egnet til å påvirke etterspørselen etter eller tilbudet av varer, tjenester eller andre ytelser.»Villedende fremstilling vil både gjelde bruk av feil opplysninger og opplysninger som er objektivt uriktige, men er fremstilt på en villedende måte. Av praksis følger det at kravene til sannhet og til klar uttrykksmåte skjerpes når barn og unge er målgruppen.” (Regjeringen.no 2013)

Slik klager du
Her (https://e-skjema.no/forbrukerombudet/Selvbetjening/Skjema.aspx?skjemaid=326&MId1=2341) er link til klageskjema fra forbrukerombudet. Vi har lagt inn vår klage og oppfordrer alle til å gjøre det samme, hvis vi går sammen kan vi få satt en stopper på slik villedende reklame.

Linn fra Pure Food Lifestyle har skrevet en veldig enkel oppskrift på hvordan du klager på denne reklamen.



Referanser:
Galvao T.F., Brown B.H., Hecker P.A., O'Connell K.A., O'Shea K.M., Sabbah H.N., Rastogi S., Daneault C., Des Rosiers C. og Stanley W.C. 2012. High intake of saturated fat, but not polyunsaturated fat, improves survival in heart failure despite persistent mitochondrial defects. Cardiovascular research. 93(1), 24-32.

Haug A. og Christophersen O.A. 2008. Gi barna helmelk! Tidsskriftet for den Norske Legeforeningen 128 (71).

Halleraker J.H. 2012. Bør vi spise mer mettet fett? Sykepleien 100 (9), 66-69.

Kratz M., Baars T. og Guyenet S. 2013. The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition 52(1), 1-24


de Oliveira Otto MC, Mozaffarian D, Kromhout D, Bertoni AG, Sibley CT, Jacobs DR Jr, Nettleton JA. 2012. Dietary intake of saturated fat by food source and incident cardiovascular disease: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. American Journal of Clinical Nutrition 96(2), 397-404

Ramsden, C.E., Zamora, D., Leelarthaepin, B., Majchrzak-Hong, S. F., Faurot, K. R., Suchindran, C. M., Ringel, A., Davis, J. M. og Hibbeln, J. R. 2013. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis.

Regjeringen.no Markedsføringsloven. http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/dok/nouer/2001/nou-2001-6/8/3.html?id=117673

Siri-Tarino P.W., Sun Q., Hu F.B., Krauss R.M. 2010. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition 91(3), 535-46. 

Storhaug H. 2011. Feil om fett. Tidsskriftet for den Norske Legeforening 132 (2600).

Storhaug H. 2012. Fett i kosten og hjertesykdom: Vil en utskiftning av mettede fettsyrer med flerumettede kunne redusere hjerte-og kardødligeheten i befolkningen? Bacheloroppgave i ernæring. Oslo: Bjørknes Høyskole 2012.

Yamagishi K, Iso H, Yatsuya H, Tanabe N, Date C, Kikuchi S, et al. 2010. Dietary intake of saturated fatty acids and mortality from cardiovascular disease in Japanese: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC) Study. American Journal of Clinical Nutrition 92(4), 759–765.