Helsemessige fordeler: Studier viser at
Erythritol er tannvennlig
og bidrar ikke til de samme tannproblemene som sukker gjør. En annen studie viste at erythritol (sammen med xylitol) hemmet karies formasjon. Erythritol er et bra søtningsmiddel for
personer med diabetes. En
studie viste at det hadde ingen negative effekter på
blodsukkernivået.
Er
det trygt? En omfattende gjennomgang
i 1998 konkluderte at "«The large body of published data supports the conclusion that the
intake of erythritol would not be expected to cause adverse effects in humans
under the conditions of its intended use in food. The available studies
demonstrate that erythritol is readily absorbed, is not systemically
metabolized, and is rapidly excreted unchanged in the urine. Moreover,
erythritol occurs endogenously and naturally in the diet. Both animal
toxicological studies and clinical studies have consistently demonstrated the
safety of erythritol, even when consumed on a daily basis in high amounts.
Based on the entire safety data package on erythritol, it is concluded that
erythritol is safe for its intended use in food.»
I motsetning til andre sukkeralkoholer,
går bare rundt 10 prosent av Erythritol til tykktarmen der sukkeralkoholer kan
skape lakserende effekter. I stedet absorberer tynntarmen mesteparten av
Erythritol og det utskilles gjennom urinen. Man får da ikke luftplager og oppblåsthet som andre
sukkeralkoholer kan skape. Imidlertid kan store doser (mer enn 50 gram) føre
til kvalme og (svært sjeldent) allergiske hudreaksjoner.
Hvordan
kjøpe erythritol: Sukrin som mange kjenner til
her i Norge er ren Erythritol og kan kjøpes hos de fleste helsekostbutikker. Ren
GMO-fritt erythritol kan også kjøpes her
hos iherb.com
Min
mening: Erythritol er nok en lovende
søtningsmiddel i små mengder siden det har mindre tendens til å skape magetrobbel
enn andre sukkeralkoholer. Pass på at produktet du kjøper er både fritt for GMO
og 100% Erythritol eller en Erythritol / stevia blanding.
Xylitol
(bjørkesøt)
 |
bilde hentet her |
Hva
er det? En naturlig forekommende sukkeralkohol med
en søthet som er veldig lik hvit
sukker. Xylitol derimot har 33 prosent færre kalorier enn sukker. Tradisjonelt
ble xylitol fremstilt av bjørketrær, men nå lages det ofte av enten mais eller
en blanding av mais og bjørk. Forskere hevder ingen molekylær forskjell mellom disse
kildene men jeg anbefaler å unngå xylitol fra mais på grunn av genmodifisering
(GMO).
Helsemessige
fordeler: Fordi det ikke påvirker blodsukker på
samme måte som sukker, har europeerne brukt xylitol i over et århundre som et
søtningsmiddel for personer med diabetes.
Mens vanlig hvit sukker har en glykemisk
indeks på 100, ligger xylitol bare på syv. (Glykemisk indeks beskriver hvor raskt en matvare øker
blodsukkernivået.)
Andre studier viser at xylitol kan
redusere risiko for osteoporose
(i hvert fall i rotter) og holde orale infeksjoner med Candida i sjakk.
Er
det trygt? Studier viser at du kan få
i deg store mengder xylitol uten toksiske effekter. Problemet ligger i xylitol
sine lakserende effekter, inkludert diaré, luftplager og oppblåsthet. Start
derfor med bare litt og gradvis øke mengden av xylitol du bruker for å minske
disse ubehagelige effekter.
Obs, obs!! Ikke la din beste firbente
venn komme i nærheten av xylitol! Studier viser at xylitol kan være dødelig for
hunder.
Hvordan
kjøpe xylitol: Du kan kjøpe xylitol som et pulver
i de fleste helsekostbutikker eller mye billigere her
hos iherb.com. Pass på at den du kjøper er laget av 100% bjørk og ikke fra mais
hvis du vil unngå genmodifisert mat. Xylitol finnes i mange typer tyggegummi,
men er dessverre nesten bestandig blandet med aspartam og andre kunstige
søtstoffer. Jeg har blitt veldig glad i Spry
mints og tyggegummi
som er søtet kun med 100% xylitol.
Min
mening: Jeg bruker xylitol i små mengder helt uten
problem og synes det smaker godt i kaffen. Jeg har imidlertid noen klienter (og
en datter) som får skikkelig magetrobbel nesten av å se på xylitol. Det er bare
å prøve seg litt frem.