Pannestekt maisbrød (glutenfritt)Skillet-baked cornbread er en tradisjonell type "quickbread" i landlige USA, spesielt i sør. På helt tradisjonelt vis lages dette brødet ved å varme opp litt baconfett, talg eller annen olje i en tung støpejernspanne og deretter helle et røre basert på maismel, egg og melk direkte i det varme fettet. Pannen settes i en varm stekeovn og brødet blir til en tung og litt smuldrete "kake" med en knasende skorpe.

Under min oppvekst spiste vi bestandig maisbrød som tilbehør til chili. Her hjemme spises det til både chili og til andre gryteretter og kraftbaserte supper. Smaker best rykende varm med en god klatt smør og litt honning. Maisbrød er i alle fall bestandig en storslagen hit hos mine norske middagsgjester :-)

Det finnes jo tusenvis av ulike oppskrifter på maisbrød, men det jeg lager er ikke gjort på samme måte som de fleste "quickbreads" - det vil si at det ikke lages i en fei. Dette er min glutenfri og fordøyelsesvennlig versjon. Melet syrnes natten over i kefir eller yoghurt for å nøytralisere antinæringsstoffer og enzymhemmere som finnes naturlig i alle slags korn. Man kan gjerne tilsette f.eks. hakket grønn chilipepper, fersk mais, revet ost, eller en neve blåbær for et litt søtere brød. I tillegg til denne jernpannemetoden kan maisbrød lages som små maiskaker / muffins eller stekes i en vanlig bakeform.Pannestekt maisbrød


2,5 dl glutenfritt maismel
2,5 dl glutenfritt mel (sorghum, ris, quinoa, teff - gjerne en blanding, eller blå jyttemel)
2,5 dl kefir eller yoghurt naturell (helst upasteurisert)
1 økologisk egg
2 ts gluten- og aluminiumsfritt bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts uraffinert havsalt
2-3 ss honning
3 ss smeltet smør eller kokosolje

Bland mel og kefir eller yoghurt i en bakebolle og la stå natten over eller minst 7 timer. Dette kan enkelt røres sammen på morgenkvisten og da står det klart til å lages ferdig til middag.

Forvarm stekeovnen til 190 grader. Ha de øvrige ingrediensene oppi bollen og rør til alt er blandet sammen, men ikke overmiks.

                           Jernpanna smøres godt med fett (talg, smør eller kokosfett)


Spre røret jevnt ut i panna - gjerne med en slikkepott


Brødet stekes i ca 20 minutter eller til det blir litt gyldent på toppen og fast i midten. Enjoy!Tilpassing for PKU


Til mitt PKU barn lager jeg vanligvis maismuffins for å gjøre det enklere med å telle enheter. Denne oppskriften gir 140mg fenylalanin og 6 mellomstore muffins.

2 dl lavproteinmel (vi bruker Loprofin)
0,6 dl maismel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts uraffinert havsalt
1-2 ss honning
0,6 dl rismelk / ProZero / PKU melk
1 ts eggerstatningspulver (piskes oppi melka)
0,6 dl vann
1 ss smeltet smør eller kokosolje

Bland alle ingrediensene sammen i en bakebolle og ha røret oppi muffinsformer (bruk gjerne muffinspapirer).

Stekes i 10-12 minutter ved 200 grader.

Etiketter: , ,