Chili con kalkun





"Chili con carne" betyr jo chili med kjøtt på spansk, og er vanligvis laget med oksekjøtt. Oppskriften som trolig ble brukt av amerikanske pionerer i den ville vesten besto av tørket oksekjøtt, talg, tørket chilipepper og salt som ble blandet sammen og formert til en slags murstein, og deretter tørket slik at den kunne bli kokt i en gryte på tur. Helt genialt, spør du meg. 

Men dersom du skal spise kalkun på nyttårsaften er det greit å ha en plan for småplukk-kjøttet som blir til overs. Det finnes MANGE ulike oppskrifter for chili, og kanskje like mange sterke meninger blant chili kokker; om bønner eller tomater i det hele tatt hører hjemme i chili er et spørsmål som har bestandig skapt stridigheter. Men etter oppfordring fra en av mine lesere får dere denne chili oppskriften som jeg lager av rester etter helstekt kalkun. 

Så håper jeg inderlig, kjære leser, at du velger økologisk kalkun med tanke på hvordan disse snille, sosiale og meget følsomme dyr har hatt det under sine korte dager på jorda :-)

**Bein etter en helstekt kalkun er ypperlig til en helt fantastisk og næringsrik hjemmelaget benkraft


Chili con kalkun


2-3 dl hakket løk
4 fedd presset hvitløk
1 hakket paprika (rød, grønn eller en blanding) 
0,5 dl økologisk olivenolje
800g hakkede tomater 
ca 400g kokte bønner 
2 ss tomatpuré
2 dl benkraft 
8-9 dl kalkunkjøtt i små biter

2 ss chilipulver (eller opp til 4 ss hvis du liker det spicy)
1 ss malt spisskummen
1 ss tørkede rød pepper flak
1 ts tørket oregano
ca 1 ss uraffinert havsalt etter smak
1/2 ts sort pepper



Varm olivenolje i en stor kasserolle med tykk bunn. Fres løk og paprika over middels varme til de blir myke og gylden (ca 5 minutter). Tilsett hvitløk, krydder og rød pepper flak og fres videre under omrøring i 1-2 minutter. Hell i litt mer olivenolje om nødvendig.

Tilsett tomater, tomatpuré, kraft, bønner, salt, pepper og kalkunkjøtt. La dette koke opp og deretter reduser varmen og la den småkoke uten lokk i ca en time.

Smak til med salt og pepper og evt mer chilipulver. Du kan også tilsette 1-3 ts honning for å avrunde surheten fra tomatene hvis ønskelig.

Chili kan gjerne lages flere dager på forhånd og egner seg kjempebra til frysing i opptil flere måneder.

Veldig godt toppet med revet cheddar ost, hakket rødløk og rømme. Kan serveres alene eller f.eks. over kokt quinoa og gjerne sammen med glutenfritt maisbrød.


Godt nyttår!!










Etiketter: ,