Eggnog (med eller uten melk)



"too much of anything is bad, but too much whisky is just enough."
                                 - Mark Twain 

Eggnog er en klassisk amerikansk juletradisjon som kan beskrives som en fantastisk mektig eggedosis-aktig super-yummy juledrikk som passer for både store og små. Det finnes utallige mange oppskrifter for eggnog med ulike forhold mellom antall eggeplommer, fløte, melk, krydder og søtning (og ikke minst whisky). I de aller fleste oppskrifter brukes det ufattelig mye sukker, men her får dere en versjon jeg har landet på som jeg lager med (mye mindre) naturlig søtning, fersk melk og egg fra våre glade høner. 

I adore eggnog og det gjør også mine barn. Eggnog er rett og slett farlig god og denne oppskriften kan enkelt dobles. Skal du ha gjester og ønsker å gjøre det litt fancy skal eggehvitene piskes stivt og flytes oppå eggnogen i en stor punsj bolle. 

Eggnog


4 eggeplommer fra glade økologiske høner
3/4 l fløte*
350 ml helmelk* 
0,6-0,8 dl økologisk lønnesirup (du kan også redusere på sirup mengden og heller tilsette noen dråper stevia) 
1 ts ekte vanilje ekstrakt
Ceylon kanel
klype uraffinert havsalt

whisky, rom eller burbon etter smak og ønske ;-) 

*Helst upasteurisert melk og fløte hvis du har tilgang

Eggeplommer piskes med håndmikser til de blir lysgule og lutt luftige. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt. Whisky/rom/burbon kan du enten helle oppi hele satsen eller tilsette enkle porsjoner etter ønske. Serveres kaldt og drysset med ferskrevet muskatnøtt eller kanel.

**Vil du ha melkefri eggnog så er det bare å bytte ut fløte og melk med økologisk kokosmelk, nøttemelk eller en blanding av disse to.



Eggnog oppbevares i kjøleskapet og holder seg kjempefint i 2-3 dager (hvis den varer såpass lenge ;-)




Tilpassing for PKU


Ja!! Eggnog kan faktisk lages helt uten egg og kumelk til PKUere :-)

1 boks (4 dl) økologisk kokosmelk eller 4 dl fløte
4 dl Prozero / PKU melk / rismelk
0,6 dl lønnesirup
1/2 ts ekte vanilje ekstrakt
Ceylon kanel
klype uraffinert havsalt
1/2 ts guar gummi (kan sløyfes men gjør eggnog tjukkere og mer kremaktig)

Alle ingrediensene blandes godt i en blender eller med håndmikser/stavmikser. Dryss med ferskrevet muskat eller ceylon kanel før servering.


Etiketter: , , , ,