Spiser dine barn grønnsaker med glede? Dette er noe jeg sliter med her hjemme på daglig basis, og min erfaring tilsier at
det er stor forskjell på barn (og voksne, for den saks skyld) når det gjelder å juble over
en tallerken med masse grønnsaker. Her får dere i alle fall mine beste tips samt noen enkle oppskrifter som
kan hjelpe både store og små til å nyte grønnsaker :-)
Ikke
be, tigge, true eller bestikke barna til å spise noe!
Regel nummer én. Dette vil
nesten garantert føre til en maktkamp. Jo mindre du viser dem at du bryr deg om
hva de spiser, jo mer sannsynlig det er at de vil prøve de sunne matvarene du
ønsker at de skal spise. Husk at din jobb kun
er å tilby sunn mat, og barnas jobb er å spise den eller ikke. Punktum.
Hysj,
ikke si at det er sunt!
Av grunner jeg selv ikke kan forstå, tror
mange barn at sunn mat umulig kan smake godt! Legg heller vekt på hvor godt du
synes maten smaker.
Tilby
fingermat med dipp.
Kutt opp grønnsaker i barnestørrelser, som
for eksempel små ”brokkoli-trær" eller baby gulrøtter og server med for
eksempel hjemmelaget fransk dressing (oppskrift lenger ned). Når du serverer rå grønnsaker skåret opp
i artige fasonger med dipp, blir de til noe spesielt.
Bruke
det velkjente i presentasjon av nye grønnsaker.
Prøv å tilby nye grønnsaker servert på
nøyaktig den samme måten som du vet de allerede liker, som for eksempel
hjemmelaget pommes frites av søtpoteter, blomkålris eller spagetti av strimlet squash.
Stek
grønnsakene i ovnen.
Særlig rotgrønnsaker (gulrøtter, rødbeter,
søtpoteter, osv.) stekte i ovnen med litt smør smaker veldig søtt og blir til naturens
godteri! Prøv det også med for eksempel brokkoli, asparges, gresskar, grønnkål
og rosenkål.
Riv
og bak.
Revet myke grønnsaker kan enkelt gjemmes i
nesten alle bakevarer. Jeg bruker revet squash, gulrøtter og søtpoteter
i muffins, kaker, og til og med i cookies.
"Skjul"
sunn mat i barnas favorittretter.
Dette er noe jeg gjør hele tiden og synes
det er en helt super vinn-vinn tilnærming for både foreldre og barn. Bare sørg
for at det du sniker inn ikke har en veldig sterk smak og at den ligner i farge
på maten den er gjemt oppi, slik at barna ikke legger merke til det. Du kan for
eksempel lage en grønnsakspuré og bruke den istedenfor pastasaus.
Jeg er også en kjempestor fan av smoothies og smoothie-shots (oppskriften følger). Her kan man gjemme masse sunt som for eksempel avokado, agurk,
spinat, gulrøtter og squash.
Slipp
barna til på kjøkkenet.
Det finnes ingen tvil om at barn er mer
villige til å spise mat som de har vært med på å lage. Be dem om å vaske og
sortere grønnsakene eller arrangere dem på et fat på en pen måte. Større barn
kan også hjelpe med å skrelle og skjære opp grønnsakene.
La
barna bygge selv.
Sett opp "barer" og la barna
dekorere sine egne pizzaer, salater, eller til og med suppe med forskjellige
grønnsaker.
Snike
og lære!
Etter hvert når barna begynner å spise
grønnsaker uten så mye protest, sørg for å bruke denne muligheten til å lære dem
om riktig ernæring. Server av og til noen av disse vakre grønne grønnsakene i
sin naturlige form sammen med de sleipe versjonene. Når det er mindre press og
du har fred ved middagsbordet, blir barna mer mottakelig for å lære og smake på
nye næringsrike retter.
Søtpotet
pommes frites
Disse sunne pommes frittene er piffet opp
med masse godt krydder og stekt i ovnen istedenfor å bli fritert.
Ingredienser, ca 4 porsjoner:
1-2 kg søtpoteter
4 ss virgin kokosolje, flytende
2 ts hver koriander, kardemomme og gurkemeie
3/4 ts havsalt (eller etter smak)
1/2 ts løkpulver
klype cayennepepper
Slik gjør du:
Skrell og kutt søtpotetene i passe ”pommes
frites” pinner. Bløtlegg disse i saltet vann i 4-6 timer hvis tiden tillater.
Hell av vannet og tørk med et klede.
Bland med resten av ingrediensene og spre
dem ut i et enkelt lag på et stekebrett kledd med bakepapir.
Stekes ved 215˚ C i 40 minutter – røres
litt om underveis.
Squash
spagetti med rød paprika puré
Slik gjør du:
Rød paprikapuré:
2-3 røde paprika
4 hvitløksfedd
1 ss fersk ingefær
1 purreløk
2 ss kaldpresset økologisk olivenolje
ferskpresset saft av 1 sitron
1/4-1/2 ts uraffinert havsalt
klype cayennepepper
Still stekeovnen på 200 grader. Grovhakk paprika, ingefær, hvitløk og purreløk og ha alt oppi en langpanne dekket med bakepapir.
Hell over olivenolje og bland godt slik at alt blir dekket. Stekes i 25-30 minutter.
Ha ferdigstekte grønnsaker oppi en blender eller foodprosessor og tilsett salt, sitronsaft og cayennepepper.
Kjør til du får en glatt og jevn puré (eller til ønsket konsistens)
Squash spagetti:
Varm en jernpanne og ha 1-2 ss olivenolje og 1 knust hvitløksfedd oppi.
Legg strimlet squash oppi panna, skvis over noen dråper ferskpresset sitronsaft og dryss med en
klype havsalt. Rør alt rundt i panna i ca 2-3 minutter og skru av varmen. Severes med en gang toppet med
rød paprika puré og gjerne litt revet parmesanost.
Enkel fransk dressing/dipp
· 0,8 dl økologisk ketsjup
ca 0,5 dl rødløk
0,6 dl ekstra virgin olivenolje
2 ss rå eplecidereddik
1 ts paprika
1/4 ts hvitløk pulver
1/4 ts havsalt
litt nykvernet svart pepper
Kjør alle ingrediensene i en blender til du får en glatt konsistens.
Smoothie-shots
Særlig mindre barn kan synes det er litt
stas å bli servert smoothies i et shotglass. Man kan gjøre dette veldig enkelt
med bare gulrøtter, frosne bringebær og litt vann, eller variere med for
eksempel blåbær + akurk eller spinat + kiwi + eple eller pære for en skikkelig
grønn smoothie. Tilsett gjerne litt sunt fett i tillegg (avokado, linfrøolje,
kokosolje, osv).
Prøv også en gulrøtkake smoothie!
LYKKE TIL!
Etiketter: god helse