Naturens betennelsesdempereDersom du er på utkikk etter naturlige måter å dempe betennelse på kan det hende du ikke trenger å lete lenger enn ditt eget kjøkken.
Betennelse eller inflammasjon er en normal og livsviktig prosess som oppstår når vi får en skade eller infeksjon, og er helt nødvendig for å beskytte og helbrede kroppen. Gjennom en rekke biokjemiske reaksjoner blir hvite blodlegemer og andre kjemikalier sendt til det skadde området for å isolere det og bekjempe fremmede stoffer som for eksempel bakterier og virus.
Vi trenger en viss grad av betennelse i kroppen for å holde oss friske, men det er også mulig, og stadig mer vanlig, for den inflammatoriske responsen å gå amok. Dersom immunsystemet utløser en unødvendig betennelsesreaksjon (uten at en trussel er tilstede) kan dette føre til en overflod av betennelse i kroppen. Dette er selve kjernemekanismen som kan ligge bak utviklingen av mange ulike lidelser som inkluderer astma, allergi, autoimmune sykdommer, hjertesykdommer og kreft, samt en rekke andre sykdommer avhengig av i hvilke organer inflammasjonen finner sted. Dersom du lever med en kronisk betennelsestilstand kan kostholdet være en helt avgjørende faktor.

Hvilken type fett vi spiser spiller en meget stor rolle i betennelse, og her er det viktig å velge kvalitet. Selv om kroppen behøver både omega-6 og omega-3 fettsyrer får de aller fleste i seg alt for mye omega-6. Omega-6 fettsyrer finnes hovedsakelig i kornprodukter, margariner og flytende planteoljer som for eksempel solsikke-, soya-, mais-, og rapsoljer. En overflod av omega-6 fettsyrer vil være med på å fremme inflammasjon i kroppen. Andre inflammatoriske matvarer som bør unngås inkluderer transfett, fritert mat, sukker og mat som er tilberedt ved veldige høye temperaturer. Et kosthold rik på oksidert eller harskt fett vil også øke betennelser i kroppen.
Tilstrekkelige mengder med omega-3 fettsyrer er vesentlig for å dempe betennelse og holde inflammasjon i sjakk. De beste kildene inkluderer fermentert tran (kjøpes her), krillolje, fet fisk og økologiske egg. Kjøtt fra beiteforede dyr er også rikt på omega-3 fettsyrer.
Gurkemeie er en urt med en gullfargede rot som inneholder det naturlige stoffet  curcumin. Forskning viser at curcumin reduserer betennelse i kroppen blant annet ved å senke histamin - et stoff som utløser en inflammatorisk reaksjon i kroppen. Dyrestudier viser også at curcumin øker produksjonen av naturlige anti-inflammatoriske substanser og kan være like effektiv som syntetisk kortisol i sin evne til å kontrollere inflammasjon. Gurkemeie kan brukes som krydder i mange typer matretter og finnes også som kosttilskudd.
Ingefær er en annen rot fra samme familien som er godt kjent for sine betennelsesdempende egenskaper. Lag gjerne te av fersk ingefær eller bruk tørket ingefær som krydder i matlaging.
Studier viser at hvitløk kan fungere på samme måte som smertestillende medikamenter (som f.eks. ibuprofen) ved å slå av mekanismer som fører til betennelse. Løk inneholder også lignende naturlige anti-inflammatoriske kjemikalier.

Ekstra-virgin olivenolje inneholder et stoff (oleocanthal) som har vist seg å ha en smertestillende effekt i kroppen.
Andre faktorer som kan skape inflammasjon i kroppen inkluderer: