Dersom du er på
utkikk etter naturlige måter å dempe betennelse på kan det hende du ikke
trenger å lete lenger enn ditt eget kjøkken.
Betennelse eller
inflammasjon er en normal og livsviktig prosess som oppstår når vi får en skade
eller infeksjon, og er helt nødvendig for å beskytte og helbrede kroppen.
Gjennom en rekke biokjemiske reaksjoner blir hvite blodlegemer og andre
kjemikalier sendt til det skadde området for å isolere det og bekjempe fremmede
stoffer som for eksempel bakterier og virus.
Vi trenger en
viss grad av betennelse i kroppen for å holde oss friske, men det er også
mulig, og stadig mer vanlig, for den inflammatoriske responsen å gå amok. Dersom
immunsystemet utløser en unødvendig betennelsesreaksjon (uten at en trussel er
tilstede) kan dette føre til en overflod av betennelse i kroppen. Dette er
selve kjernemekanismen som kan ligge bak utviklingen av mange ulike lidelser
som inkluderer astma, allergi, autoimmune sykdommer, hjertesykdommer og kreft,
samt en rekke andre sykdommer avhengig av i hvilke organer inflammasjonen
finner sted. Dersom du lever med en kronisk betennelsestilstand kan kostholdet
være en helt avgjørende faktor.
Hvilken type fett vi spiser spiller en meget stor rolle i betennelse, og her er
det viktig å velge kvalitet. Selv om kroppen behøver både omega-6 og omega-3
fettsyrer får de aller fleste i seg alt for mye omega-6. Omega-6 fettsyrer
finnes hovedsakelig i kornprodukter, margariner og flytende planteoljer som for
eksempel solsikke-, soya-, mais-, og rapsoljer. En overflod av omega-6
fettsyrer vil være med på å fremme inflammasjon i kroppen. Andre inflammatoriske
matvarer som bør unngås inkluderer transfett, fritert mat, sukker og mat som er
tilberedt ved veldige høye temperaturer. Et kosthold rik på oksidert eller
harskt fett vil også øke betennelser i kroppen.
Tilstrekkelige mengder
med omega-3 fettsyrer er vesentlig for å dempe betennelse og holde inflammasjon
i sjakk. De beste kildene inkluderer fermentert tran (kjøpes her), krillolje, fet fisk og økologiske egg. Kjøtt
fra beiteforede dyr er også rikt på omega-3 fettsyrer.
Gurkemeie er en
urt med en gullfargede rot som inneholder det naturlige stoffet curcumin.
Forskning viser at curcumin reduserer betennelse i kroppen blant annet ved å
senke histamin - et stoff som utløser en inflammatorisk reaksjon i kroppen. Dyrestudier
viser også at curcumin øker produksjonen av naturlige anti-inflammatoriske
substanser og kan være like effektiv som syntetisk kortisol i sin evne til å
kontrollere inflammasjon. Gurkemeie kan brukes som krydder i mange typer
matretter og finnes også som kosttilskudd.
Ingefær er en
annen rot fra samme familien som er godt kjent for sine betennelsesdempende
egenskaper. Lag gjerne te av fersk ingefær eller bruk tørket ingefær som krydder
i matlaging.
Studier viser at
hvitløk kan fungere på samme måte som smertestillende medikamenter (som f.eks.
ibuprofen) ved å slå av mekanismer som fører til betennelse. Løk inneholder
også lignende naturlige anti-inflammatoriske kjemikalier.
Ekstra-virgin olivenolje inneholder et stoff (oleocanthal) som har vist seg å
ha en smertestillende effekt i kroppen.
Andre faktorer som kan skape inflammasjon
i kroppen inkluderer:
- Å være overvektig
- Eksisterende hjertesykdom
- Familiehistorie med hjertesykdom
- Diabetes som er dårlig regulert
- En stillesittende livsstil (ingen eller svært lite mosjon)
- Røyking
- Kroniske infeksjoner
- Stress