Mange av mine klienter og kursdeltagere som har et
mål om å gå ned i vekt spør om de kan drikke alkohol. Akkurat som alt annet må
dette veies opp mot hvor ofte man drikker, mengden det er snakk om og hva man
er villig til å “ofre” for en slik utskeielse. Jeg nyter jo et glass vin i ny
og ne og sier ikke at man skal aldri ta seg en drink, men fakta er uansett
greit å vite - kanskje spesielt nå i forkant av julebordsesongen ;)
Mange velger
den "lette" versjonen av alkoholdige drikkevarer for å
spare på kalorier, men dette
er bare en liten brikke i puslespillet.
Fettforbrenning kan reduseres med over 70% etter bare to
alkoholholdige drikkevarer. Dette viser at den primære effekten av
alkohol på kroppen handler ikke om hvor mange kalorier
vi tar inn, men heller hvordan alkohol stanser kroppens evne til å bruke
lagret fett som energi.
Mens alkohol i seg selv blir
ikke lagret som kroppsfett vil den blokkere fett oksidasjon
(fettforbrenning). I kroppen blir alkohol omdannet til et stoff
som heter acetat. I motsetning til en bil som kan bruke kun
én type
drivstoff, er kroppen i stand til å bruke
både karbohydrater, fett og proteiner for energi. Men når
acetatnivåene i blodet øker (ved alkoholinntak), vil kroppen brenne dette
i stedet for fett. Jo mer du drikker jo mer øker
appetitten din; og alkohol vil gjøre at leveren må prioritere
konverteringen til acetat frem for fettforbrenning. Dette betyr i grunn at
den maten du spiser på dette tidspunktet vil fort bli lagret som kroppsfett.
Alkohol stimulerer appetitten, reduserer
testosteron, undertrykker veksthormon og øker østrogen.
Visceralt fett (konsentrert fett som dinnes mellom organene i mageregionen
kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol og insulinresistens. Alkohol stimulerer
vekst av både underhudsfett og viseralt fett, noe som bidrar til abdominal fedme.
Visceralt fett (bukfett) produserer også enzymet aromatase som
omdanner testosteron til østrogen. Derfor vil mye
magefett faktisk redusere testosteron, noe som kan føre til
både brystdannelse og erektil dysfunksjon hos menn (yikes!). Den beryktede "ølmagen" er
da egentlig en østrogenmage. Biokjemisk sett, jo høyere ditt
nivå av østrogen jo lettere du vil absorbere alkohol,
og samtidig bryte den saktere ned.
Bare ett enkelt tilfelle med overdreven
alkoholinntak vil øke nivået av stresshormonet kortisol i muskelvev og kan
redusere nivået av testosteron i opptil 24 timer. Denne finsk studie viste at testosteronnivåene falt med
gjennomsnitt 23% mellom 10-16 timer etter alkoholinntak. Videre økte
kortisolnivået med gjennomsnitt 36% og sekresjon av veksthormon ble sterkt
nedtrykt. Dersom du trener for å bygge sterke fettforbrennende
muskler og samtidig drikker alkohol, vil muskelvevet brytes ned igjen slik
at du til slutt ender opp med et lavere stoffskifte. Normalt
(dvs ved tilstrekkelig veksthormon) vil muskelvev brytes ned under
styrketrening og repareres/bygges opp når du hviler.
Alkohol påvirker hver eneste
organ i kroppen, men den mest dramatiske effekten er på leveren.
Leverceller vil normalt bruke fettsyrer som brennstoff og gjør
overflødige fettsyrer om til triglyserider (som blir deretter skysset rundt til
andre vev i kroppen). Men når du drikker alkohol blir levercellene tvunget til å ta seg av alkoholen først slik at
fettsyrene bare akkumuleres. Metabolismen av alkohol skaper permanente
endringer i levercellestruktur, noe som svekker leverens evne til å
forbrenne fett og over tid fører til fettlever sykdom.
Alkohol er i tillegg vanndrivende og kan føre til
dehydering. For at fettet skal forbrennes må det først
frigjøres fra fettceller og deretter transporteres i blodet
til leveren som bruker det det som brensel. Men dersom du er dehydrert blir leveren nødt til å bruke sine krefter på å
støtte nyrene istedenfor å fokusere på frigjøringen av fett.
Da har du kanskje det svaret som du vil helst ikke
høre, men du kan i alle fall gjøre et bevisst valg neste gang fristelsen byr
seg :-)