Det er sjeldent at en
dag går forbi uten at jeg leser, skriver eller gir råd om ernæring på en eller
annen måte. Jeg elsker jobben min og har mange klienter og kursdeltagere som er
villige til å gjøre en skikkelig innsats for sin egen helse. Når det er sagt kjenner
jeg at veldig mange er bare på jakt etter et fasit svar, en rask løsning eller en magisk
pille.
Jeg forakter begrepet
”slanking” men synes samtidig at ”moderasjon” virker ganske meningsløst og
vagt. Hva betyr moderasjon egentlig? Betyr det at du kan ha sjokolade én gang om dagen eller én gang i uken? Betyr det
at det er greit med ett glass cola istedenfor en halvliter? Betyr det også at
du bør spise én
skål med grønnsaker men ikke to? Min erfaring tilsier at de fleste har ikke
så veldig god suksess med å bruke moderasjon.
Jeg argumenterer ikke for å følge strenge dietter eller holde seg til dogmatiske matfilosifier, men tanken
om å spise ”alt med måte” blir ofte til en unnskyldning for å
spise akkurat det man vil. Spørsmålet er da hvordan vi kan gjøre ideen om
moderasjon til noe mer konkret når den per definisjon er såpass vag og
subjektiv? Selve definisjonen på moderasjon er å unngå det overflødige eller
ekstreme, men konseptet kan være ganske unnvikende i praksis.
Er du enig?
Kanskje det finnes et
annet ord eller et konsept som er mer praktisk? Et konsept som faktisk vil gi
klarhet og resultater? Synonymer for moderasjon som for eksempel måtehold, nøysomhet og beherskelse virker også rimelige men disse
beskriver fortsatt bare den hypotetiske gullstandarden om å ha et balansert
kosthold.
Her ligger problemet.
Vi vet som regel hva vi skal gjøre,
men sliter med hvordan vi skal gjøre
det. Hvorfor gjør vi det vi gjør når vi vet det vi vet? Og hvordan finner vi
det mystiske stedet mellom fråtseri og savn?
Svaret ligger i et
naturlig og sunt forhold til mat.
Tenk enkelt.
For mange av oss har forholdet til mat blitt altfor komplekst. Både arvede mattradisjoner, selvpålagte restriksjoner og konstant øredøvende råd fra media har ført til at vi rett
og slett har rotet bort det grunnleggende om hvordan vi spiser og hvorfor vi spiser.
Vi må prøve å gi slipp på alt vi "bør" og "ikke bør" og
heller forenkle vårt forhold til mat - mat er jo mange ting men til syvende og
sist er den bare drivstoff.
Ta kontroll.
Mat er bare mat men vi
gir den ofte altfor mye makt og kontroll over livet vårt. Slipp alle dine negative
assosiasjoner med spising, spesifikke typer matvarer, kaloritelling, kroppsvekt samt alle de
høye krav og forventninger du skaper for deg selv. Slutt med ”nei” mat og
”fy” mat. Slutt å jakte etter
moderasjon og hør heller etter kroppen din. Bli oppmerksom på hva kroppen har behov for - den gir klare signaler når den er sulten,
tørst, mett eller rett og slett sliten. Hvis vi bare vil lytte når kroppen hvisker trenger den ikke å skrike. Spis når du er sulten og ikke etter klokka, og slutt når du er passe mett. Ved å være bevisst på kroppens egne signaler kan du drastisk
endre ditt forhold til mat.
Fyll din kopp til
randen.
Tenk på kroppen din
som en kopp som du fyller opp hver dag med maten du spiser. Det finnes bare
en viss mengde mat som passer oppi koppen før den begynner å renne over.
Forestill deg nå at du må fjerne alle de næringsfattige matvarene
du har spist i løpet av dagen. I stedet for å ha en kopp som er fylt til randen blir den bare
fylt halvveis opp dersom halvparten av det du spiste den dagen ikke var optimal. Målet er altså å fylle koppen din med mat som
teller, slik at det blir ingenting som må tas bort på slutten av dagen. Ikke
unngå næringsfattige matvarer fordi de er "usunne" men heller fordi de fyller ikke koppen din med næring og energi.
Lev!
Spis for all del et
stykke kake på bursdagen din eller en søt og mektig dessert på julaften. Nyt hver
eneste bit. Ro deg ned, vær
tilstede og smak maten din. Lær deg å være glad i mat igjen - og vær glad i deg
selv i prosessen!