Selv når
du spiser et lavkarbo-høyfett kosthold bør grønnsaker utgjøre en betydelig del
av ditt daglige matinntaket. Grønnsaker tilfører kroppen masse fantastiske og
nødvendige næringsstoffer og gir maten mye smak og en god tyggekonsistens. Grønnsaker
er også den beste kilden til kostfiber som holder deg mett og er viktig for en
velfungerende fordøyelse. Alle grønnsaker er imidlertid ikke skapt like, og
noen (som f.eks. søtpoteter, gulrøtter og noen typer gresskar) kan være
overraskende rike på karbohydrater.
Her får
du mine topp 10 favoritt grønnsaker som inneholder masse næringsstoffer og lite karbohydrater. Noen av disse kan også brukes som et alternativ til pasta, brød
og chips!
Spinat
Neppe en
overraskelse at denne topper listen. Foruten å inneholde nesten null
karbohydrater er spinat en næringsbombe som er rik på vitaminer og mineraler.
Gjør som skipper’n sier og spis spinat!
Salat
Nesten
alle salatvarianter inneholder lite karbohydrater men de som er mest fargerike inneholder
selvsagt de fleste næringsstoffer. Dropp isbergsalaten og velg heller ruccola,
hjertesalat, sikori eller en god salatblanding med masse farger. Hjertesalat og
sikoriblad er ypperlig som lavkarbo wraps eller som et alternativ til chips med
guacomole dipp og salsa.
Kål –
alle slags!
Hodekål,
rødkål, rosenkål, kinakål!! Spis gjerne alle slags kål - ulike varianter
inneholder forskjellige næringsstoffer, polyfenoler, antioksidanter, vitaminer,
fiber, osv, osv. Kål er en meget allsidig og næringsrik lavkarbo-grønnsak (og
selvsagt verdensberømt som basisen for gjæret surkål ;-)
Stangselleri
Selleri
er både lavkalori og lavkarbo, og har en kjempedeilig krunsj. Helt perfekt med
dipp eller fylt med kremost eller nøttesmør. Klassisk!
Reddik
Reddiker
er rike på fiber og er en av de rotgrønnsakene med færrest karbohydrater. Jeg
elsker rå reddikskiver oppi salaten min men hvis du synes de er for spicy så
kan de også stekes. Smaken blir mye mildere og stekt reddik kan være et flott
alternativ til poteter.
Squash
Squash er
veldig populær blant lavkarbo-tilhengere på grunn av sin allsidighet. Det
finnes ikke mange grønnsaker som kan gå fra salt til søtt, men squash klarer
dette fint . Prøv gjerne min sjokolade squashmuffins eller som en fabelaktig
erstatning for pastanudler.
Agurk
Kanskje
ikke verdens mest spennende eller sexy grønnsak men forfriskende er det! Agurk inneholder
mye vann men er likevel en deilig og crunchy grønnsak som passer helt perfekt
som fingermat. Topp agurkskiver med eggesalat eller ost og røkelaks for en
deilig lavkarbo forrett. Prøv også agurkskiver i vannmuggen – kjempefriskt!
Blomkål
En annen lavkarbo
favoritt som er utrolig allsidig og næringsrik. Vi spiser ofte blomkålris eller
blomkålmos med masse smør og bacon, og bruker blomkål til og med som pizzabunn.
Nam.
Asparges
Asparges
er på sitt aller beste på våren og inneholder masse næringsstoffer, blant annet
folat, B-vitaminer og vitamin C. Jeg synes asparges smaker best penslet med litt
olivenolje og grillet eller stekt i ovnen og drysset med revet parmesanost og
en skvis sitronsaft. Nydelig!
Brokkoli
Superhelten!!
Need I say more? Brokkoli er proppfull med næring og kjempegod både i salater,
supper, wok, gryteretter, ovnstekt eller rå. Og ikke kast stilkene! De er
nemlig kjempegode oppskjært i tynne skiver og stekt i litt baconfett eller
klarnet smør.