Fermentert rødløkOrdet «syltet» ofte forveksles med ordet «gjæret» men sylting handler om å bevare matvarer i et surt medium (vanligvis eddik og sukker) ved bruk av høy temperatur som ødelegger verdifulle enzymer og naturlige probiotikske bakterier (tenk surkål i plastposer og rødbeter på glass). Lacto-fermentering er imidlertid en naturlig konserveringsprosess der man bruker bare salt og vann uten varmebehandling. Med denne metoden bevarer du enzymer og legger til rette for vekst av gunstige levende probiotiske bakterier.

Det er jo ingen mysteriet hvorfor matindustrien foretrekker sylting fremfor lacto-fermentering; sylting gir en veldig forutsigbart og ensartet produkt med en lang holdbarhet. Men for oss som er opptatte av å lage det meste selv er sylting både mer tidskrevende, mindre sunt og smaken er jo fra en helt annen verden (spør du meg).


Og hvem har egentlig behov for agurk med en holdbarhet på 3 år? 


Dersom du aldri har laget eller smakt på lacto-fermentert mat er dette noe av det enkleste du kan starte med. Metoden er akkurat den samme som jeg bruker for enkle fermenterte grønnsaker.

Fermenterte rødløk kan brukes i salater, på pizza og burgere og egentlig i alle andre retter der du vanligvis bruker rødløk. De har en syrlig og mindre intens og bitter smak enn rå løk (men jeg kan dessverre ikke love at ånden din blir mindre motbydelig for det ;-)

Det beste er at dette tar ikke mer enn ti minutter fra start til slutt! Du kan også bruke vanlig gul løk til fermentering men det sier seg selv at det blir ikke like vakkert ;-)


Lacto-fermentert rødløk2 middels store rødløk skjæret i tynne ringer (helst økologiske)
1/2 - 1 ss uraffinert havsalt/mineralsalt
5 dl vann
evt 1 ss myse eller saft fra ferdigbrygget surkål eller andre fermenterte grønnsaker


Press løkskivene godt ned i en glasskrukke (jeg bruker en ½ liter norgesglass).

Løs opp saltet i 5 dl vann og tilsett evt myse/surkålsaft.

Hell saltlake over løkene og pass på at alt er godt dekket. Hvis nødvendig kan du bruke en vekt for å holde løkene under overflaten.

Sett på tett lokk og vend glasset et par ganger for å blande alt godt sammen.


La glasset stå ved romtemperatur i 3-7 dager til du ser bobler og det smaker passe syrnet. 

Ta gjerne av lokket innimellom for å slippe ut gasset som er et naturlig biprodukt av gjæringsprosessen. Jeg bruker å sette glasset oppi en skål fordi vannstanden har en tendens til å stige underveis og piple litt ut.