Akkurat som de fleste andre som har vokst opp her i vesten har jeg tidligere levd med en langvarig og dyptsittende fettfrykt.
Dette førte til mange år med et magert og gørrkjedelig kosthold...salater minus
dressing, kyllingfilet uten skinn, dampkokt brokkoli uten saus, osv. Høres det
kjent ut?
Oh, the horror!!!
Nå vet jeg heldigvis bedre og
nyter hver eneste deilig munnfull med fete sauser, saftige kjøttstykker, helfete oster,
seterrømme og masse smør på alt! Og vet du hva? Jeg har aldri hatt en mer stabil kroppsvekt og bedre helse
enn jeg har nå.
Jeg sier ikke at alle skal spise
masse fett bare fordi dette kostholdet passer utmerket for min kropp, men det
finnes MANGE gode kunnskapsbaserte grunner for å droppe fettfrykten som vi har
båret rundt i 40 år.
Her er mine topp 10 grunner til å droppe fettfrykten (i litt korte trekk):
1. Et større fettinntak gir et bedre og mer langvarig metthetsfølelse,
reduserer ulvehunger og resulterer i mye mindre overspising. Dette betyr at du kan lett gå flere timer uten så mye som en tanke om mat og behover
ikke lenger å kaste deg over kjøleskapet med en gang du kommer inn døra på ettermiddagen. Utrolig befriende!
2. I motsetning til det mange tror vil mer fett i kostholdet
faktisk redusere triglyserider i blodet (blodfett), noe som er et kjent risikofaktor
for hjerte- og karsykdom. Et magert karbohydratrikt kosthold kan derimot føre
til at triglyserider går opp i mange tilfeller. Et kosthold som inneholder
mer sunt fett (inkludert mettet fett!) reduserer disse nivåer.
3. Hjernen vår er laget av fett og avhengig av fett! Et
tilstrekkelig fettinntak bidrar blant annet til å hindre depresjoner som
kan være en bivirkning av en fettfattig diett. Dette kan skje ved en
mangel på kolesterol og fett i hjernen, noe som fører til lavere nivåer av
signalstoffet serotonin (kroppens lykkehormon). Et fettrikt kosthold vil også gi et mye bedre fokus og konsentrasjonsevne utover dagen.
4. Et høyere fettinntak bidrar til å øke HDL kolesterol nivået i
blodet, som er det såkalte "gode" kolesterolet (det finnes
forresten ikke ”god” eller ”dårlig” kolesterol – ulike typer kolesterol
har livsviktige oppgaver i kroppen, men dette får være et tema for en
annen dag). Kolesterol
er i alle fall en essensiell substans som kreves for produksjon av D
vitamin, stresshormoner (kortisol) og kjønnshormoner (østrogen,
testosteron, progesteron) samt galle som vi trenger for fordøyelsen og
opptak av fett. Kolesterol er også nødvendig for normal funksjon av
nerveceller inkludert de som finnes i hjernen, og for funksjonen av
serotonin reseptorer på disse hjernecellene. Vektnedgang og en sunn kroppsvekt er mye lettere å oppnå
dersom hormoner er i balanse! Mye sunt fett øker også størrelsen på LDL-kolesterol, og når disse
kolesterolpartiklene er store og ”fluffy” kan de ikke så lett trenge inn i
arterieveggen, noe som med andre ord betyr et lavere risiko for hjertesykdom.
5. Fett hjelper med å regulere hormoner som har med appetitt,
metthettsfølelse og forbrenning å gjøre. Alle disse systemene er spesielt avhengige
av mettet fett for å fungere optimalt. Fett hjelper deg til å holde din ideal
kroppsvekt ved å opprettholde et sunt og balansert stoffskifte.
6. Et høyere fettinntak reduserer og stabiliserer blodsukker- og
insulinnivåer. Ved å øke på fett og redusere karbohydrater blir behovet
for insulin i kroppen drastisk redusert, noe som fører til et stabilt
blodsukkernivå. Man får også mindre søtsug og et mer jevnt energinivå
utover dagen. Forskning viser at et kosthold med begrenset inntak av
karbohydrater fører til redusert appetitt, vektnedgang og forbedring i markører
for hjerte-og karsykdommer.
7. Naturlige kilder til sunt fett er også proppfulle med andre
viktige næringsstoffer som for eksempel vitamin A, E og K2.
8. Korte og mellomlange fettsyrer fra for eksempel meierismør og
kokosolje spiller en viktig rolle i immunhelse. Et kosthold rik på disse
gunstige fettsyrer hjelper kroppen til å bekjempe sykdomsfremkallende
stoffer. Utilstrekkelig mettede fettsyrer i hvite blodceller hemmer deres
evne til å gjenkjenne og ødelegge skadelige virus, bakterier og sopp.
9. Omega-3 fettsyrer vil blant annet hjelpe med å slå på gener
som er involvert i fettforbrenning (lipolyse), og samtidig slå av gener
som gjør at vi lagrer fett. Korte og
mellomlange fettsyrer er også med på å stimulere energiproduksjon i våre
celler.
10. Og sist men ikke minst
gjør fett at maten smaker godt!!
Dette er kanskje ikke den mest kunnskapsbaserte grunnen, men er du ikke enig?
Dersom du vil fordype deg litt mer kan du lese mine tidligere innlegg om mettet fett og kolesterol.