Mine topp 10 grunner til å droppe fettfrykt!
Akkurat som de fleste andre som har vokst opp her i vesten har jeg tidligere levd med en langvarig og dyptsittende fettfrykt. Dette førte til mange år med et magert og gørrkjedelig kosthold...salater minus dressing, kyllingfilet uten skinn, dampkokt brokkoli uten saus, osv. Høres det kjent ut?

Oh, the horror!!!

Nå vet jeg heldigvis bedre og nyter hver eneste deilig munnfull med fete sauser, saftige kjøttstykker, helfete oster, seterrømme og masse smør på alt! Og vet du hva? Jeg har aldri hatt en mer stabil kroppsvekt og bedre helse enn jeg har nå.

Jeg sier ikke at alle skal spise masse fett bare fordi dette kostholdet passer utmerket for min kropp, men det finnes MANGE gode kunnskapsbaserte grunner for å droppe fettfrykten som vi har båret rundt i 40 år.

Her er mine topp 10 grunner til å droppe fettfrykten (i litt korte trekk):


1. Et større fettinntak gir et bedre og mer langvarig metthetsfølelse, reduserer ulvehunger og resulterer i mye mindre overspising. Dette betyr at du kan lett gå flere timer uten så mye som en tanke om mat og behover ikke lenger å kaste deg over kjøleskapet med en gang du kommer inn døra på ettermiddagen. Utrolig befriende!  
 
2.  I motsetning til det mange tror vil mer fett i kostholdet faktisk redusere triglyserider i blodet (blodfett), noe som er et kjent risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Et magert karbohydratrikt kosthold kan derimot føre til at triglyserider går opp i mange tilfeller. Et kosthold som inneholder mer sunt fett (inkludert mettet fett!) reduserer disse nivåer.
 
3.  Hjernen vår er laget av fett og avhengig av fett! Et tilstrekkelig fettinntak bidrar blant annet til å hindre depresjoner som kan være en bivirkning av en fettfattig diett. Dette kan skje ved en mangel på kolesterol og fett i hjernen, noe som fører til lavere nivåer av signalstoffet serotonin (kroppens lykkehormon). Et fettrikt kosthold vil også gi et mye bedre fokus og konsentrasjonsevne utover dagen. 
 
4.  Et høyere fettinntak bidrar til å øke HDL kolesterol nivået i blodet, som er det såkalte "gode" kolesterolet (det finnes forresten ikke ”god” eller ”dårlig” kolesterol – ulike typer kolesterol har livsviktige oppgaver i kroppen, men dette får være et tema for en annen dag). Kolesterol er i alle fall en essensiell substans som kreves for produksjon av D vitamin, stresshormoner (kortisol) og kjønnshormoner (østrogen, testosteron, progesteron) samt galle som vi trenger for fordøyelsen og opptak av fett. Kolesterol er også nødvendig for normal funksjon av nerveceller inkludert de som finnes i hjernen, og for funksjonen av serotonin reseptorer på disse hjernecellene. Vektnedgang og en sunn kroppsvekt er mye lettere å oppnå dersom hormoner er i balanse! Mye sunt fett øker også størrelsen på LDL-kolesterol, og når disse kolesterolpartiklene er store og ”fluffy” kan de ikke så lett trenge inn i arterieveggen, noe som med andre ord betyr et lavere risiko for hjertesykdom. 
 
5.  Fett hjelper med å regulere hormoner som har med appetitt, metthettsfølelse og forbrenning å gjøre. Alle disse systemene er spesielt avhengige av mettet fett for å fungere optimalt. Fett hjelper deg til å holde din ideal kroppsvekt ved å opprettholde et sunt og balansert stoffskifte.
 
6.  Et høyere fettinntak reduserer og stabiliserer blodsukker- og insulinnivåer. Ved å øke på fett og redusere karbohydrater blir behovet for insulin i kroppen drastisk redusert, noe som fører til et stabilt blodsukkernivå. Man får også mindre søtsug og et mer jevnt energinivå utover dagen. Forskning viser at et kosthold med begrenset inntak av karbohydrater fører til redusert appetitt, vektnedgang og forbedring i markører for hjerte-og karsykdommer.
 
7.  Naturlige kilder til sunt fett er også proppfulle med andre viktige næringsstoffer som for eksempel vitamin A, E og K2.
 
8.  Korte og mellomlange fettsyrer fra for eksempel meierismør og kokosolje spiller en viktig rolle i immunhelse. Et kosthold rik på disse gunstige fettsyrer hjelper kroppen til å bekjempe sykdomsfremkallende stoffer. Utilstrekkelig mettede fettsyrer i hvite blodceller hemmer deres evne til å gjenkjenne og ødelegge skadelige virus, bakterier og sopp.
 
9.  Omega-3 fettsyrer vil blant annet hjelpe med å slå på gener som er involvert i fettforbrenning (lipolyse), og samtidig slå av gener som gjør at vi lagrer fett. Korte og mellomlange fettsyrer er også med på å stimulere energiproduksjon i våre celler.
 
10.  Og sist men ikke minst gjør fett at maten smaker godt!! Dette er kanskje ikke den mest kunnskapsbaserte grunnen, men er du ikke enig?
 
Dersom du vil fordype deg litt mer kan du lese mine tidligere innlegg om mettet fett og kolesterol.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228046
http://www.jci.org/articles/view/6572
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem-42-4-729
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=207954
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1386252
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/34
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16403234
http://atvb.ahajournals.org/content/12/2/187.short
http://atvb.ahajournals.org/content/25/3/553.short
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16500874
http://www.nutritionj.com/content/9/1/10
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.2000.15.3.515/full
http://ajcn.nutrition.org/content/86/2/276.full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2008.00518.x/abstract