Fett er et av mine
yndlingstemaene, og noe som kan skape veldig mye frykt og forvirring.
Det er ikke så greit å finne frem i det havet av råd og markedsføring vi møter
fra matprodusentene, myndighetene og media. De fleste tviholder på den utdaterte
oppfatningen at fett er farlig (særlig mettet fett) og at vi skal hele tiden
spise mindre fett for å holde oss
friske og slanke. Sannheten folkens, er at de aller fleste av oss trenger å spise mer fett!
Fett i kosten er like viktig som
protein og karbohydrater og spiller en vesentlig rolle for mange livsviktige
funksjoner i kroppen. Fett gjør blant annet at maten blir smakfull og fyldig, gir metthetsfølelsen,
minsker fordøyelseshastigheten, bærer fettløselig
vitaminer, og brukes som byggesteiner for alle våre cellemembraner og hormoner.
MEN, hvilket type fett vi velger å
spise er ekstremt viktig for vår helse. Vi må være kresne og kritiske - all
fett bør komme direkte fra naturen, og helst være økologisk. Glem alle disse
smørbedragere som skal være så sunne og ”hjertevennlige”. Likeså med lett- og skummetmelk, lettrømme, fettfri yoghurt, osv. Spis seterrømme, godt smør og helmelk - nam! Har du tilgang til fersk helmelk rett fra kua så drikk gjerne den. Bruk sunt fett fra hel mat som for eksempel avokado, rå nøtter & frø, villfanget fet fisk, økologiske egg og kjøtt & innmat fra friske, glade dyr.
Vi må se bort fra fettfrykten og heller sette fokus på kvaliteten - næringsrike tradisjonelle fettkilder har
blitt brukt av friske menneskegrupper i tusenvis av år.
Til steking og baking - hvis du skal steke, grille eller bake, så bør du velge en av disse naturlige fettyper som tåler varme best:
- · Meierismør
- · Kokosolje
- · Talg fra storfe og får
- · Svinefett
- · Kylling, and eller gåsefett
Til salater og kalde retter -
- Ekstra virgin olivenolje (kan
også brukes til steking ved svak varme)
- Kaldpresset uraffinert og økologisk linfrø- eller hampolje
- Kaldpresset uraffinert og økologiske solsikke, sesamfrø, avokado, valnøtt og jordnøttoljer
· Kaldpresset planteoljer kan lett harskne/oksidere når de blir utsatt for lys, oksygen og varme. Disse oljer bør derfor stå mørkt og kaldt i lufttette mørke glass flasker, særlig etter at de er åpnet. Olivenolje tåler fint å stå på kjøkkenbenken dersom den brukes jevnt og ikke står for lenge.
Hva Bør Vi Unngå?
Disse skadelige fettyper er forbindet med utvikling
av kreft, hjerte- og karsykdom, nedsatt immunforsvar, infertiletet, lærevansker,
vekst problemer og beinskjørhet:
- Alle herdet eller delvis
herdet vegetabilsk fett eller oljer (står ofte bare ”vegetabilsk fett” eller ”plantefett”
på innholdsdeklarasjonen)
- · Raffinerte flytende oljer i
blanke plastflasker som for eksempel soya, solsikke, mais og rapsoljer
- · All fett og olje som har
blitt utsatt for høye temperaturer under bearbeiding/raffinering og fritering eller steking
Gode Kilder til Fettløselige Vitaminer:
- Tran – inneholder vitamin A,D og E (foretrekkes
fremfor fiskeoljer som ikke inneholder fettløselige vitaminer og kommer ofte
fra oppdrettsfisk)
- Meierismør - inneholder vitamin A,D,E & K
Hva med margariner?
Margariner er ofte laget av billige,
raffinerte oljer. Disse oljene har gjennomgått høy varmebehandling for å få en
ønsket smak, konsistens og farge, og er ofte tilsatt konserveringsmidler,
fargestoffer og andre kjemikalier. Unngå margarin og velg heller naturlig fett
til baking og steking.
Har du spørsmål om fett? Bare spør!!