fredag 28. september 2012

Rå Sukkerfrie Kokosruter


Jeg elsker rawfood snop fordi det er både godt, sunt og lett å lage. De aller fleste oppskrifter for rawfood "godteri" og snacks jeg bruker er basert på nøtter, noe som gjør de meget næringsrike og mektige. Men nøtter passer dårlig både for min datter med PKU og oppi matpakken til min sønn på grunn av et nøtteforbud på skolen hans. Disse kokosrutene er et kjempefint alternativ som er fri for nøtter og passe søt uten sukker. Kokosruter krever veldig få ingredienser og er meget raske å slenge sammen. De passer fint både på tur, oppi matpakker eller til lørdagsgodt.



Kokosruter

Jeg er veldig glad i kokos og spiser den i alle mulige former...kokosmelk, kokosvann, fersk kokoskjøtt, tørket kokoskjøtt, kokosolje, osv. Enkel og ekte supermat :)


8 saftige dadler uten sten (110g)
5 dl revet kokos eller kokosflak (130g)
3 ss økokogisk kokosolje
1/2 ts ekte vanilje ekstrakt
klype uraffinert havsalt eller himalaya salt
en neve rå kakao nibs (kan sløyfes)

Smelt kokosolje over et vannbad og bland sammen med revet kokos. 

Kjør dadler, havsalt og vanilje i en foodprossesor med S-kniven til du får en klissete masse. 
Tilsett kokos- og oljeblandingen og kjør til alt henger godt sammen. Ha i kakao nibs og kjør i noen sekunder til.
Da presser du massen godt nedi en brødform som er kledd med bakepapir. Jeg bruker ofte en potetmoser for å få det jevnt og flat.



Formen settes i kjøleskapet i ca 1/2 time for å stivne litt. Ta bare tak i papiret og løfte ut hele greia. Skåres opp i ruter (eller andre artige fasonger) med en skarp kjøkkenkniv.





Tilpassing for PKU

Hele oppskriften (uten kakao nibs) gir 255 mg fenylalanin (.95 mg/g)

4 kommentarer:

  1. Jeg laget disse i helgen, MED sjokoladetrekk. OMG, det var såååå gode! Takk for oppskriften :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott Une! Tusen takk for tipset - dette skal jeg prøve :)

      Slett
  2. Hei :-)
    Du sier du elsker kokos, spiser du det veldig mye? Tror du man kan utvikle en slags allergi om man spiser for mye av det? Jeg bruker jo kokosolje hver dag, og det blir sikkert 1 boks kokosmelk pr dag også, og ofte kokosrasp osv....

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, jeg spiser kokos ofte - særlig kokosolje. Man kan i teori utvikle intoleranser mot hva som helst type mat, og variasjon i kostholdet er alltid viktig. Kokos er meget næringsrik og kan gjerne spises daglig. Det eneste jeg anbefaler å begrense er kokosmelk på boks pga BPA som brukes på insiden av de fleste boksene og evt andre tilsetningsstoffer. Jeg lager egen kokosmelk fra tørket kokos for å unngå det.

      Slett