mandag 12. november 2012

Fermentert majones


Jeg må først være ærlig og si at jeg har aldri vært en stor majones fan. Jeg kjøper i hvert fall aldri tuber med "ekte majones" basert på soyaolje og krydret med både sukker, fargestoffer, konserveringsmiddel, fortykningsmiddel, og surhetsregulerendemiddel (uff, det var mange midler). Jeg tror egentlig det var konsistensen som jeg syntes var ekkelt, men smaken var heller ikke så veldig stas. 

Men det var jo før jeg prøvde meg på lacto-fermentert majones!! Jeg har gjort flere forsøk med hjemmelaget majones, men klarer bare ikke den overveldende olivenolje smaken. I denne varianten har jeg byttet ut halvparten av olivenolje med virgin kokosolje, tilsatt rå eddik og myse for å sette fermentering i gang, og vips! Kjempegod enzymrik hjemmelaget majones som ikke bare smaker godt men hjelper fordøyelsen og reduserer belastningen på bukspyttkjertelen. Fermentering gjør også at den holder seg en god stund i kjøleskap, noe som er en fordel hos oss siden majones forbruket er nokså lite. 

Fermentert majones


2 økologiske eggeplommer (romtemperatur)
ferskpresset sitronsaft (ca 1/2 sitron)
1 ts sennepspulver eller dijonsennep
1 ts rå eplecidereddik
1 ts myse
ca 1/2 ts uraffinert havsalt eller mer etter smak
1,25 dl flytende virgin kokosolje
1,25 dl kaldpresset olivenolje


Sørg for at alle ingrediensene har romtemperatur (særlig eggeplommene) slik at den ikke skiller seg. Jeg bruker en kjøkkenmaskin for å lage majones men dette kan godt gjøres for hånd med en visp eller du kan bruke en stavmikser. (Her kan du se Unes video om stavmiksermetoden)



Ha eggeplommene, eddik, sennepspulver eller sennep, salt, sitronsaft og myse i kjøkken maskinen og kjør til alt er godt blandet. Hell først inn olivenoljen SAKTE i en jevn strøm mens maskinen går, og deretter kokosoljen. Kjør til alt er blandet sammen og jevnt. På dette stadiet er majonesen fortsatt ganske tyntflytende, men ikke fortvil! Den blir fastere etter fermentering og avkjøling.


Ha oppi et glass med løkk og la den stå ved romtemperatur i 7-12 timer før den settes i kjøleskapet. 




Yum!


23 kommentarer:

  1. Himmel og hav så spennende, har laget lactofermentert ketchup og sennep, men tanken har ikke streifet meg angående majones! Så tro meg, her skal det bli laget majones på din måte. Tusen takk for inspirerende innlegg. :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Åh, sennep har jeg ikke prøvd! Det blir neste :) Gi gjerne feedback om majonesen!

      Slett
    2. Testet majonesen idag. Har stått en uke på kjøkkenbenken, og konsistens og utseende var perfekt! Når den var ferdiglagd var konsistensen litt tynn, men perfekt nå! Deilig majonesete men ble litt syrlig på smak, så neste gang hsr jeg i litt minde sitron eller uten eddik kanskje.
      Herlig oppskrift, tusen takk for at du deler slike flotte oppskrifter.
      Mange hilsener Ingelill :-)

      Slett
    3. Så bra! Jeg var ikke like modig i forhold til fermenteringstid pga rå egg, men det høres ut som det gikk fint. Etter min erfaring lukter det skikkelig vondt dersom det går galt med gjæring. Jeg synes min var litt for salt så det skal jeg justere litt på neste gang :)

      Slett
  2. Fantastisk! Må testes umiddelbart!

    SvarSlett
  3. Så spennende! Denne vil jeg også prøve. Fermentert hjemmelaget mat gir stadig mersmak:)

    SvarSlett
  4. Oi, denne må jeg prøve! Takk for oppskrift!

    SvarSlett
  5. Oi oi, jeg elsker majones. Og med fermentert variant skal jeg sannelig begynne å spise det igjen også. Skal testes!!

    Og spennende blogg!!

    Hilsen fra Mona :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Supert! Håper det smaker - gi gjerne tilbakmelding :)

      Slett
  6. Nå står majonesen på kjøkkenbenken :) Var litt rask å lese oppskriften, så det ble en halv dl ekstra med olje + at jeg byttet ut en del av olivenoljen med macademianøttolje. Konsistensen ble veldig bra og fast allerede etter sammenpiskingen, og smakte nydelig. Brukte foodprossesor med emulgeringsinnsats.
    Gleder meg til å finne ut hva fermenteringen vil gjøre! Lover iallefall bra :)

    Hilsen majoneselsker :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Flott! Gi gjerne tilbakemelding etter fermenteringen - macademianøttolje er en kjempegod ide!

      Slett
    2. Smaken er kjempegod selv om majonesen får smørkonsistens i kjøleskapet :) Det er nok pga kokosoljen. Mon tro om den hadde vært mer rennende i utgangspunktet så hadde det ikke blitt så hardt?

      Brukte forresten ikke myse men saft fra hjemmelaget surkål. Hart det samme fermenmteringseffekt?

      Slett
    3. Ja, min ble også fastere i kjøleskapet og det er nok pga kokosoljen. Saft fra surkål funker sikkert kjempefint - masse gode fermenteringsbakterier der, ja! Vannkefir er en annen mulighet.

      Takk for tilbakemeldingen :)

      Slett
  7. Fermentert majones har eg aldri tenkt tanken om ein gong, men det skal eg sanneleg prøve. Berre eit lite spørsmål - eller to, rettare sagt: Kor får du tak i myse, og når du snakkar om "la det stå ved romtemperatur i 7-12" ... så er det snakk om timar?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Jeg lager myse ved å legge hjemmelaget yoghurt oppi et finmasket dørslag eller sil og la den stå en stund til mysen renner av. Da har du både myse og kremost!

      Majonesen skal så til fermentering i 7-12 timer :)

      Lykke til og skriv gjerne tilbakemelding!

      Slett
  8. Hei!
    Dette skal prøves =)Spm ang myse: kan man bruke myse fra kjøpeyoghurt? Til jul lager vi alltid gomme (Vet ikke om bare nordnorsk fenomen, men altså hjemmelaget melkebasert pålegg der man faktisk lager cottage cheese selv og koker opp med melk og sukker og kanelstang). For å lage cottage cheese koker man en pakke melk og en pakke kefir, siler dette og da får man myse + cottage cheese. Ligner på prosessen du beskriver over. Det kan jo være en måte å få tak i myse for oss amatører... Men tror du dette blir rett type myse?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Tror du kan bruke myse fra kjøpeyoghurt, ja. Jeg har i hvert fall brukt kjøpeyoghurt som starter i hjemmelaget yoghurt og det gikk helt fint. Bare sil av en beger med yoghurt naturell gjennom en finmasket sil, klede eller kaffefilter.
      Jeg tviler på at du kan bruke mysen som du har igjen etter å lage cottage cheese - hvis den blir kokt så drepes de gode melkesyrebakterene. Gomme oppskrift høres veldig spennende ut - har en mann som er veldig glad i gomme :-)

      Slett
    2. Takk for svar =) Jeg skal fikse gomme oppskrift - husker ikke helt, så skal spørre eksperten: mamma =)

      Slett
  9. Tror du jeg kan erstatte olivenoljen med smeltet smør?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hmm...dette kan du sikkert prøve men smør blir jo ganske hard ved kjøleskapstemperatur. Kanskje spørsmål om hva majones skal brukes til :-)

      Slett
  10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  11. Jeg har laget tradisjonell majones tidligere og synes at olivenoljen har for fremtredende smak til å brukes i majones. Ikke liker jeg den heller. Kan man bruke den oljen man liker best, og er det nødvendig å bruke kokosolje - den har også fremtredende smak - ihvertfall den som er extra virgin - eller blir disse smakene borte i prosessen? Takknemlig for svar :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg er helt enig i det med olivenolje smak. Du kan helt sikkert prøve andre ojletyper - bare pass på kvalitet (uraffinert, kaldpresset, økologisk, osv.). Min erfaring tilsier at smaken blir ikke borte (i hvert fall med olivenolje) Gi gjerne tilbakemelding om dine resultater!

      Slett