En ting jeg virkelig har savnet siden vi flyttet til Norge er autentisk meksikansk mat. Hjemme i Colorado får man ordentlig meksikansk mat laget av ferske og ekte råvarer (altså ikke poser, bokser, og pappesker fra Santa Maria). Selv på "vanlige" matbutikker får man kjøpt både fersk økologisk salsa og tortillas laget for hånd. Uff, nå fikk jeg skikkelig hjemlengsel.
Ekte maistortillas er ikke laget av vanlig maismel men av noe som heter for masa harina.
Dette fremstilles av mais som først
blir tørket og deretter bløtlagt i en oppløsning av kalk og vann (også kalt
lesket kalk). Denne prosessen løsner skrogene fra kjernene og mykner opp kornet. Bløtlagt
mais blir deretter vasket og malt til en deig som kalles for masa. Når fersk masa er tørket og
pulverisert, blir det til masa harina.
Masa harina er en god kilde til kalsium, og
i tillegg reagerer kalk med kornet slik at næringsstoffet niacin (vitamin B3)
kan bli bedre assimilert i fordøyelseskanalen. Bruk av ubehandlet mais er en
risikofaktor for bl.a. mennesker med en predisposisjon for pellagra (som f.eks. i afrikanske
land). Risikoen er derimot dramatisk redusert eller eliminert ved denne prosessen.
Maistortillas passer utmerket hos oss fordi de er naturlige fri for gluten, ikke laget med billige raffinerte planteoljer og er relativt proteinfattige (for min datter med PKU). Jeg har aldri funnet masa harina her i Norge og bruker derfor denne. Oppskriften jeg bruker for maistortillas finnes på baksiden av pakken og nedenfor finner du den på norsk :)
Ekte maistortillas
5 dl masa harina
1/2 ts uraffinert havsalt
4-5 dl varmt vann
Bland sammen salt og masa harina i en bakebolle. Hell vannet sakte oppi deigen til du får en god konsistens. Deigen skal være fast og spenstig, ikke tørr eller klissete. Dekk over deigen og la den hvile ca en times tid.
Forvarm en tørr jernpanne. Trill deigen til kuler (ca 5 cm). Trykk kulene flat mellom to ark med bakepapir og kjevle ut. Legg de en av gangen oppi panna og stek i ca 1 minutt. Vend og stek videre slik at den blir gjennomvarmet og litt gylden.
Oppskriften gir ca 12 tortillas. Disse er også meget godt egnet til frysing!
1/2 ts uraffinert havsalt
4-5 dl varmt vann
Bland sammen salt og masa harina i en bakebolle. Hell vannet sakte oppi deigen til du får en god konsistens. Deigen skal være fast og spenstig, ikke tørr eller klissete. Dekk over deigen og la den hvile ca en times tid.
Forvarm en tørr jernpanne. Trill deigen til kuler (ca 5 cm). Trykk kulene flat mellom to ark med bakepapir og kjevle ut. Legg de en av gangen oppi panna og stek i ca 1 minutt. Vend og stek videre slik at den blir gjennomvarmet og litt gylden.
Oppskriften gir ca 12 tortillas. Disse er også meget godt egnet til frysing!
Lefsemat er kjekt! Disse så knallgode ut. Har aldri prøvd masa harina, men det ser det ut for at jeg må gjøre. Hva tror du om å steke dem på takke?
SvarSlettJa, de er veldig gode og absolutt verdt den tiden de tar :)
SlettDet går helt sikkert fint å steke de på takke!
I mangel på masa harina prøvde jeg en gang for lenge siden med vanlig maismel, det fungerte IKKE... Etter det har jeg også brukt denne fra iherb.
SvarSlettDisse fikk jeg lyst til å prøve :)
SvarSlettJeg får jevnlig besøk av venner som bor i Mexico, og de snakker ofte om ekte tortilla! Hva må du betale i porto? Det hadde vært gøy å prøve - og så mye sunnere enn vanlig lefse!
SvarSlettPorto fra iHerb er kjempebillig - bare du holder deg under 4 lbs (ca 1,8kg) så betaler du kun $6. Bruk gjerne rabattkoden min UGE348 så får du $5 avslag på første kjøp :)
SlettBra!
SlettBruker du kjøkkenmaskin? Bør den eltes lenge eller bare knas raskt sammen?
SvarSlettNei - bare elte deigen for hånd. Det går kjempefint!
SlettTakk for godt tips? Har lenge tenkt på å lage egne tortillas, men har bare ikke kommet så langt. Mye rare oljer i de ferdigpakkede som jeg helst vil være foruten. VIsste ikke engang at det var noe som heter masa harina;)
SvarSlettTakk for fin oppskrift! Vet du om det finnes økologisk Masa Harina på markedet?
SvarSlettDet finnes helt sikkert men jeg har dessverre aldri funnet noe slikt. Skal snuse rundt når jeg er hjemme i USA til sommeren. Jeg er ellers nokså nøye ift økologisk mais pga mesteparten som blir dyrket er GMO :-(
SlettBob's Red Mill bruker heldigvis ikke GMO- mais. Her er svaret deres på mitt spørsmål om de bruker GMO- mais i sin Masa harina:
Slett"Here at Bob’s Red Mill we have made a commitment to bring our customers products grown only from identity preserved, non-GMO seeds, which of course includes our corn products. I have attached a copy of our recently updated official non-GMO statement if you would like to look over it. We have also recently joined the Non-GMO Project and hope to have something on our packaging by the end of the year."
Så bra, Marius!! Tusen takk for at du delte dette her :-) Veldig godt å vite - er nå en enda større fan av Bob's :-))
SlettTakk for tips! Neste iherb bestilling skal ha med denne. Gull verdt for meg!
SvarSlettPå Sunkost - Gunerius i Oslo - har de 2 kg Økologisk Masa Harina til 149,-
SvarSlettSå bra - takk for tipset!!
SlettDenne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SvarSlett